Zupa ziemniaczana z ciecierzycą i soczewicą

Smaczna i szybka śmietanowo-mleczna strączkowa zupa, która was nasyci i rozgrzeje. Przed podawaniem posypujemy mieloną kolendrą, lub doprawiamy sokiem z cytryny.
przepis,fotoprzepis,ciecierzyca sterylizowana,soczewica sterylizowana,Zupy z roślin strączkowych
Zupy z roślin strączkowych
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
523 g
Energia porcji
442 kcal
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
niska
Kategorie
Zupy z roślin strączkowych ›Składniki
Składniki
ciecierzyca sterylizowana | 300 375 | gramów kcal | |
cukier kryształ | ½ 11 | łyżeczki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 192 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 30 105 | gramów kcal | |
soczewica sterylizowana | 300 231 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 600 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 250 230 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 622 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 250 gramów • woda 600 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na małe kostki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.


3.
soczewica sterylizowana 300 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki
...i odcedzoną soczewicę. Doprawiamy odrobiną cukru.

4.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów
Śmietanę mieszamy z mlekiem i mąką. Zawiesinę dodajemy do zupy i zagotowujemy. Według smaku dosalamy.

Smacznego!