Zupa ziemniaczana z ciecierzycą i soczewicą
Smaczna i szybka śmietanowo-mleczna strączkowa zupa, która was nasyci i rozgrzeje. Przed podawaniem posypujemy mieloną kolendrą, lub doprawiamy sokiem z cytryny.
przepis,fotoprzepis,ciecierzyca sterylizowana,soczewica sterylizowana,Zupy z roślin strączkowych
Zupy z roślin strączkowych
Kategorie
Zupy z roślin strączkowych ›
Składniki
Składniki
ciecierzyca sterylizowana | 300 | gramów | |
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 30 | gramów | |
soczewica sterylizowana | 300 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 600 | mililitrów | |
ziemniaki | 250 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
ziemniaki 250 gramów • woda 600 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na małe kostki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
3.
soczewica sterylizowana 300 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki
...i odcedzoną soczewicę. Doprawiamy odrobiną cukru.
4.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów
Śmietanę mieszamy z mlekiem i mąką. Zawiesinę dodajemy do zupy i zagotowujemy. Według smaku dosalamy.
Smacznego!