Zupa z pora ze smażoną ciecierzycą
Jesienna zupa z pora, która was rozgrzeje.
przepis,fotoprzepis,por,ziemniaki,suszona ciecierzyca,Zupy z roślin strączkowych,,Sezonowe przepisy
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
kostka drobiowa | 20 | gramów | |
masło | 80 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 4 | łyżki | |
nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.) | 1 | łyżeczka | |
oliwa | 1 | łyżka | |
pieprz biały mielony | ½ | łyżeczki | |
por | 500 | gramów | |
suszona ciecierzyca | 150 | gramów | |
sól | 1.25 | łyżeczki | |
woda | 2 | litry | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
1.
suszona ciecierzyca 150 gramów
Ciecierzycę moczymy na noc w wodzie i na drugi dzień gotujemy ją do miękkości. Odcedzamy i lekko osuszamy.
2.
oliwa 1 łyżka • nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.) 1 łyżeczka • sól ¼ łyżeczki
Potem ją smażymy na oleju. Solimy i doprawiamy np: siemieniem lnianym i sezamem.
3.
por 500 gramów • masło 80 gramów • sól 1 łyżeczka • pieprz biały mielony ½ łyżeczki
Por myjemy, kroimy i smażymy na maśle. Dodajemy sól i pieprz...
4.
mąka chlebowa pszenna T750 4 łyżki • woda 2 litry • kostka drobiowa 20 gramów
...posypujemy mąką. Mieszamy i dolewamy gorącą wodę, w której wymieszaliśmy wcześniej bulion.
5.
ziemniaki 500 gramów
Dodajemy obrane i na małe kostki pokrojone ziemniaki. Gotujemy często mieszając 20 minut, do miękkości ziemniaków.
Smacznego!