Zupa z pora
Kulinarny przepis na delikatną porową zupę z mlekiem.
przepis,fotoprzepis,por,Zupy jarzynowe,,Sezonowe przepisy
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
kostka drobiowa | 10 | gramów | |
kostka warzywna | 10 | gramów | |
masło | 60 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 2 | decylitry | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżki | |
por | 350 | gramów | |
woda | 1 | litr |
Przepis
1.
masło 60 gramów • por 350 gramów
W garnku roztapiamy masło na średnim ogniu. Dodajemy na półksiężyce pokrojony por i 5 minut smażymy.
3.
woda 1 litr • kostka drobiowa 10 gramów • kostka warzywna 10 gramów
Dodajemy litr drobiowego rosołu, albo kostkę warzywną i litr wody. My użyliśmy rosołowy sos, który wytworzył się nam podczas pieczenia kurczaka i wody.
4.
mleko półtłuste 1,5% 2 decylitry
Na koniec dodajemy szklankę mleka i krótko gotujemy. Możemy podawać z na drobno pokrojonymi i na sucho usmażonymi kawałkami chleba.
Smacznego!