Zupa z kaczki
Sezonowy gulaszowy przysmak nasyci i ogrzeje w chłodniejsze jesienne dni.
przepis,fotoprzepis,udka z kaczki,cebula,ziemniaki,marchew,pietruszka z natką,pieczarki,Zupy mięsne,,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Kategorie
Zupy mięsne › Bezglutenowe › Bezlaktozowe › Sezon - Ziemniaki › Sezon - Marchewka › Sezon - Cebula ›
Składniki
Składniki
cebula | 250 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
liść laurowy | 1 | sztuka | |
marchew | 250 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
oliwa | 2 | łyżki | |
papryka | 80 | gramów | |
pieczarki | 250 | gramów | |
pietruszka z natką | 250 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
udka z kaczki | 800 | gramów | |
woda | 2 | litry | |
ziele angielskie | ¼ | łyżeczki | |
ziemniaki | 150 | gramów |
Przepis
1.
oliwa 2 łyżki • udka z kaczki 800 gramów
Na oleju z obydwóch stron przez około 10 minut smażymy udka z kaczki do uzyskania brązowego koloru. Udka wyciągamy z oleju na talerz.
2.
cebula 250 gramów • papryka 80 gramów
W większym garnku, na sosie z udek smażymy cienko pokrojoną cebulkę do uzyskania brązowego koloru. Dodajemy pokrojoną paprykę.
3.
ziemniaki 150 gramów • woda 2 litry • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka • liść laurowy 1 sztuka • ziele angielskie ¼ łyżeczki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki
Do garnka wrzucamy podsmażone udka i drobno pokrojone ziemniaki. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
4.
marchew 250 gramów • pietruszka z natką 250 gramów
Do garnka dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, pietruszkę i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy przez kolejne 30 minut.
5.
pieczarki 250 gramów
Z zupy wyciągamy udka z kaczki i obieramy z nich mięso. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i gotujemy przez ostatnie 30 minut.
6.
Przed dogotowaniem doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z jogurtem lub kwaśną śmietaną i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!