Zupa z ciecierzycy i mleka
Doskonała i zdrowa zupa, pełna białka i składników mineralnych.
przepis,fotoprzepis,ciecierzyca sterylizowana,mleko tłuste 3,5%,Zupy z roślin strączkowych
Zupy z roślin strączkowych
Kategorie
Zupy z roślin strączkowych ›
Składniki
Składniki
cebula suszona | 2 | łyżki | |
ciecierzyca sterylizowana | 350 | gramów | |
czosnek | 3 | ząbki | |
liść laurowy | 3 | sztuki | |
marchew | 250 | gramów | |
masło | 20 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 750 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 60 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
woda | 1 | litr | |
ziemniaki | 300 | gramów |
Przepis
1.
ciecierzyca sterylizowana 350 gramów
Suchą ciecierzycę (250g) moczymy przez noc w zimnej wodzie a na drugi dzień gotujemy do miękkości. Dla szybszego gotowania najlepiej jest użyć do zupy ciecierzycę w puszce.
2.
marchew 250 gramów • masło 20 gramów
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na małe kostki. Smażymy ją 5 minut na maśle.
3.
ziemniaki 300 gramów
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy i razem z marchewką smażymy około 2 minuty.
4.
woda 1 litr • sól 1 łyżeczka • liść laurowy 3 sztuki
Marchewkę i ziemniaki zalewamy wodą, dodajemy sól i liść laurowy. Warzywa gotujemy do miękkości.
5.
mleko tłuste 3,5% 750 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów
Do zupy dodajemy ugotowaną ciecierzycę i mleko wymieszane z mąką. Podgotowujemy.
6.
czosnek 3 ząbki • cebula suszona 2 łyżki • sól
Dodajemy przeciśnięty czosnek, suszoną cebulę i według smaku dosalamy.
7.
Zupę mieszamy i odstawiamy na 10 minut, potem podajemy.
Smacznego!