Zupa z buraków ćwikłowych
Niepowtarzalnie czerwona i zdrowa zupa z buraków ćwikłowych uzupełni w organizmie potrzebne witaminy.
przepis,fotoprzepis,burak ćwikłowy,ser Feta,Zupy jarzynowe,Bezglutenowe
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
burak ćwikłowy | 600 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
kostka warzywna | 10 | gramów | |
pomidory | 300 | gramów | |
ser Feta | 200 | gramów | |
sok z cytryny | 1 | łyżka | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 2 | litry |
Przepis
1.
burak ćwikłowy 600 gramów • woda 2 litry
Ćwikłę obieramy i gotujemy do miękkości w wrzącej wodzie około 45 minut.
2.
kostka warzywna 10 gramów
Z wywaru z ćwikły odkładamy 750 ml do mniejszego garnka. Zagotowujemy i rozpuszczamy w nim jedną warzywną kostkę.
4.
sok z cytryny 1 łyżka
Do wywaru wkładamy na kostki pokrojoną ugotowaną ćwikłę. Dodajemy sok z połowy cytryny. 5 minut gotujemy.
5.
sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Do zupy dodajemy na małe kostki pokrojone pomidory i jeszcze 10 minut gotujemy. Zupę solimy i blenderem miksujemy. Delikatnie pieprzymy.
Smacznego!