Zupa z boczniaków ze śmietaną
Delikatna zupa z boczniaków z ziemniakami i śmietaną.
przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,ziemniaki,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Zupy grzybowe
Zupy grzybowe
Składniki
Składniki
boczniak ostrygowaty | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | - | ||
kminek mielony | - | ||
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 | mililitrów | |
mielona czerwona papryka | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
sól | - | ||
woda | 750 | mililitrów | |
ziemniaki | 300 | gramów |
Przepis
1.
boczniak ostrygowaty 300 gramów • ziemniaki 300 gramów
Boczniak myjemy i kroimy na małe kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kostki.
2.
olej słonecznikowy 2 łyżki • sól • czarny pieprz mielony • kminek mielony • mielona czerwona papryka
W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy boczniaka, solimy, posypujemy pieprzem i kminkiem. Kilka minut boczniaka dusimy. Dodajemy paprykę i mieszamy.
3.
woda 750 mililitrów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
Do boczniaka dodajemy ziemniaki i dolewamy wodę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec dodajemy zasmażkę - w śmietanie i mleku mieszamy mąkę. Zagotowujemy.
Smacznego!