Zupa z boczniaków z kluseczkami
Gęsta zupa z boczniaków z warzywami i doskonałym domowym makaronem - kluseczkami.
przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,marchew,cebula,Zupy grzybowe
Zupy grzybowe
Składniki
Składniki
boczniak ostrygowaty | 350 | gramów | |
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
marchew | 150 | gramów | |
masło | 20 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 125 | gramów | |
nać pietruszki | - | ||
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
pietruszka | 50 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól warzywna Natur | - | ||
woda | 2 | litry | |
zielona cebulka | 2 | sztuki |
Przepis
2.
marchew 150 gramów • pietruszka 50 gramów • cebula 100 gramów
... i kroimy go na paseczki. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na kółeczka. Cebulę obieramy i na drobno kroimy.
5.
sól 1 łyżeczka • kminek mielony ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • woda 2 litry
Dodajemy boczniak, sól, kminek i pieprz. Mieszamy i dolewamy gorącą wodę. Gotujemy 20 minut, do miękkości warzyw.
6.
mąka tortowa pszenna T450 125 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Mieszamy mąkę (ilość dostosowujemy do wielkości jajka) i jajko.
7.
Wyrabiamy gęste ciasto, które odstawiamy na chwilę i ponownie wyrabiamy.
8.
Ciasto trzemy na tarce o grubych oczkach.
9.
Starty makaron - kluseczki rozkładamy na papierowych ręczniczkach i zostawiamy do wyschnięcia.
11.
sól warzywna Natur • nać pietruszki
Dosypujemy połowę z przygotowanych kluseczek, kilka minut gotujemy. Zupę według smaku dosalamy solą warzywną i na koniec do niej dodajemy nasiekaną natkę pietruszki.
Resztę kluseczek możemy sobie odłożyć w woreczku śniadaniowym do zamrażalki i później użyć je do innej zupy.
Smacznego!