Zupa z bobu z boczkiem
Syta zupa z mało znanego zdrowego warzywa strączkowego.W przeszłości to warzywo często występowało w jadłospisach naszych przodków.Dzisiaj ma wiele odmian i z chęcią je gotują w krajach niemieckojęzycznych, gdzie nazywają je "Dicke bohnen"-"Gruba fasola".
przepis,fotoprzepis,suszony bób,pomidory w puszce,słodka śmietana do gotowania,szynka schwarcwaldzka,Zupy z roślin strączkowych
Zupy z roślin strączkowych
Kategorie
Zupy z roślin strączkowych ›
Składniki
Składniki
bulion warzywny | 1 | litr | |
cebula | 100 | gramów | |
liść laurowy | 3 | sztuki | |
makaron krótki | 150 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
pomidory w puszce | 300 | gramów | |
suszony bób | 350 | gramów | |
szynka schwarcwaldzka | 200 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
słodka śmietana do gotowania | 200 | mililitrów | |
woda | 2 | litry | |
woda | - | ||
wędzony boczek | 60 | gramów |
Przepis
1.
suszony bób 350 gramów • woda 1 litr
Suszony bób przebieramy i na 12 godzin (przez noc) moczymy w zimnej wodzie.
2.
woda 1 litr • sól 1 łyżeczka • liść laurowy 3 sztuki
Na drugi dzień wodę w której się bób moczył wylewamy, bób przemywamy i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy sól, liść laurowy i bób gotujemy do miękkości (45 minut).
3.
wędzony boczek 60 gramów • cebula 100 gramów • makaron krótki 150 gramów • woda • sól
Podczas gotowania bobu na patelni smażymy na cienko pokrojony boczek z na drobno pokrojoną cebulą. W drugim garnku w słonej wodzie gotujemy makaron.
4.
pomidory w puszce 300 gramów
Pomidory z puszki kroimy na małe kawałki i razem z przecierem w którym były sterylizowane dodajemy je do boczku z cebulą.
5.
Makaron odcedzamy, dodajemy go do bobu razem z pomidorowo-boczkową zawartością patelni.
6.
bulion warzywny 1 litr
Dolewamy wywar warzywny z bulionu bez dodatków smakowych (2 kostki bulionu Natur warzywny na 1 litr wody) i zupę doprowadzamy do wrzenia.
7.
mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka • słodka śmietana do gotowania 200 mililitrów
Na koniec dodajemy mąkę rozmieszaną w śmietanie, zagotowujemy.
8.
szynka schwarcwaldzka 200 gramów
Na cienko pokrojoną wędzoną szynkę smażymy na chrupiąco (na jedną porcję użyjemy 3 plasterki).
9.
Szynkę kroimy ...
10.
... i podajemy ją na wierzchu tej zupy.
Smacznego!