Zupa z białej fasoli
Kremowa zupa z białej fasoli. Zupę podajemy przed drugim słodkim głównym daniem.
przepis,fotoprzepis,fasola biała sterylizowana,słodka śmietana do gotowania,Zupy z roślin strączkowych
Zupy z roślin strączkowych
Kategorie
Zupy z roślin strączkowych ›
Składniki
Składniki
cytryna | - | ||
fasola biała sterylizowana | 500 | gramów | |
liść laurowy | 4 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ | litra | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1.5 | łyżki | |
ocet | - | ||
przyprawa warzywna | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
słodka śmietana do gotowania | 250 | mililitrów | |
woda | 1 | litr | |
ziemniaki | 250 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 250 gramów • woda 1 litr • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.
2. Dodajemy fasolę
fasola biała sterylizowana 500 gramów • liść laurowy 4 sztuki
Sterylizowaną białą fasolę w konserwie opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Dodajemy ją do ugotowanych ziemniaków razem z liściem laurowym. Doprowadzamy do wrzenia.
3. Zasmażka
mleko półtłuste 1,5% ½ litra • słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki • sól • przyprawa warzywna
Z mleka, śmietany i mąki przygotowujemy zasmażkę (wszystko razem mieszamy), którą dolewamy do fasoli i ziemniaków. Zagotowujemy i według smaku dosalamy, lub doprawiamy wegetą.
4.
Przy serwowaniu możemy podać cytrynę albo ocet, do smaku dla smakoszy, którzy preferują taką zupę raczej troszkę kwaśną.
Smacznego!