Zupa z białej fasoli

Kremowa zupa z białej fasoli. Zupę podajemy przed drugim słodkim głównym daniem.
przepis,fotoprzepis,fasola biała sterylizowana,słodka śmietana do gotowania,Zupy z roślin strączkowych
Zupy z roślin strączkowych
Kategorie
Zupy z roślin strączkowych ›Składniki
Składniki
cytryna | 0 ?? | kcal | |
fasola biała sterylizowana | 500 475 | gramów kcal | |
liść laurowy | 4 ?? | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ 240 | litra kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1.5 79 | łyżki kcal | |
ocet | 0 ?? | kcal | |
przyprawa warzywna | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
słodka śmietana do gotowania | 250 400 | mililitrów kcal | |
woda | 1 0 | litr kcal | |
ziemniaki | 250 230 | gramów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 250 gramów • woda 1 litr • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.

2. Dodajemy fasolę
fasola biała sterylizowana 500 gramów • liść laurowy 4 sztuki
Sterylizowaną białą fasolę w konserwie opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Dodajemy ją do ugotowanych ziemniaków razem z liściem laurowym. Doprowadzamy do wrzenia.

3. Zasmażka
mleko półtłuste 1,5% ½ litra • słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki • sól • przyprawa warzywna
Z mleka, śmietany i mąki przygotowujemy zasmażkę (wszystko razem mieszamy), którą dolewamy do fasoli i ziemniaków. Zagotowujemy i według smaku dosalamy, lub doprawiamy wegetą.

4.
Przy serwowaniu możemy podać cytrynę albo ocet, do smaku dla smakoszy, którzy preferują taką zupę raczej troszkę kwaśną.

Smacznego!