Zupa szparagowa z ziemniakami
Śmietanowa zupa ze smacznymi i zdrowymi szparagami.
przepis,fotoprzepis,szparagi białe,ziemniaki,Zupy jarzynowe,
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
bazylia | 1 | łyżka | |
mielona gałka muszkatołowa | ¼ | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 4 | łyżki | |
szparagi białe | 500 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
słodka śmietana do gotowania | ½ | litra | |
woda | 2 | litry | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
1. Ziemniaki
ziemniaki 500 gramów • woda 2 litry • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do wody, dodajemy sól, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.
2. Szparagi
szparagi białe 500 gramów
Szparagi delikatnie obieramy nożem, myjemy i kroimy na 1-2 cm kawałki.
3.
Szparagi dodajemy do ziemniaków i gotujemy przez kolejne 10-15 minut.
4.
słodka śmietana do gotowania ½ litra • mąka chlebowa pszenna T750 4 łyżki
Mąkę mieszamy ze słodką śmietaną, dolewamy do ugotowanych z ziemniakami szparagów i zagotowujemy.
5.
sól • mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki • bazylia 1 łyżka
Solimy do smaku, dodajemy mieloną gałkę muszkatołową i świeżą, posiekaną bazylię.
Smacznego!