Zupa pomidorowa Fantozziego
Zupa pomidorowa po włosku z bazylią i parmezanem.
przepis,fotoprzepis,pomidory,Zupy jarzynowe,Kuchnia włoska,Bezglutenowe
Zupy jarzynowe
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
bazylia | - | ||
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
liść laurowy | 1 | sztuka | |
oliwa | 2 | łyżki | |
pomidory | 800 | gramów | |
ser Parmezan | 25 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1. Przygotowanie pomidorów
pomidory 800 gramów
Dojrzałe pomidory polewamy przez jedną minutę gorącą wodą, a później zimną. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pestki możemy wykroić.
2.
oliwa 2 łyżki • czosnek 2 ząbki • liść laurowy 1 sztuka
Czosnek z liściem laurowym smażymy na oleju przez kilka minut. Dodajemy pomidory, wodę i gotujemy przez 20 minut.
3.
sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • bazylia
Podczas gotowania dodajemy sól, przyprawy i pokrojone listki bazylii. Po ugotowaniu możemy rozmiksować.
4.
ser Parmezan 25 gramów
Podajemy ze startym parmezanem i liściem bazylii użytym do dekoracji oraz uwydatnienia smaku potrawy
Smacznego!