Zupa pomidorowa dla dzieci
Prosta pomidorowa zupa z domowego przecieru i z kawałków świeżych pomidorów. Dzieci lubią gęstsze zupy dlatego przy serwowaniu dodajemy do zupy wymiarowo mały, ugotowany makaron.
przepis,fotoprzepis,pomidory koktajlowe,przecier pomidorowy,Zupy jarzynowe,Przepisy na potrawy dla dzieci,Bezlaktozowe
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | - | ||
liść laurowy | 1 | sztuka | |
makaron - Alfabeto (literki) | 50 | gramów | |
pomidory koktajlowe | 5 | sztuk | |
przecier pomidorowy | 350 | mililitrów | |
woda | - |
Przepis
1.
pomidory koktajlowe 5 sztuk • przecier pomidorowy 350 mililitrów • woda • liść laurowy 1 sztuka • cukier trzcinowy
Pomidory zalewamy wrzącą wodą, po chwili wyciągamy, obieramy i na drobno kroimy. Do garnka wlewamy domowy przecier pomidorowy i według jego gęstości możemy, ale nie musimy, dodać odpowiednią ilość wody. Wrzucamy liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej zupy dajemy przygotowane pomidory, zagotowujemy. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodajemy troszkę cukru.
2.
makaron - Alfabeto (literki) 50 gramów
W nieosolonej wodzie gotujemy makaron (literki, różne kształty, makaron dla dzieci, nitki itp.) do miękkości i dodajemy go do zupy na talerzu.
Smacznego!