Zupa kukurydziana
Łagodna i smaczna kremowa kukurydziana zupa. Podajemy z dużą ilością grzanek, z tartym serem i szczypiorkiem.
przepis,fotoprzepis,kukurydza konserwowa,mleko tłuste 3,5%,Zupy jarzynowe,Bezglutenowe
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
cebula | 80 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
kukurydza konserwowa | 350 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 | mililitrów | |
mleko tłuste 3,5% | 800 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
skrobia kukurydziana | 2 | łyżki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
olej słonecznikowy 3 łyżki • cebula 80 gramów • kukurydza konserwowa 350 gramów • woda 250 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Na oleju smażymy na drobno pokrojoną cebulę, dodajemy kukurydzę, wodę, sól i gotujemy do jak największego rozgotowania kukurydzy.
2.
mleko tłuste 3,5% 800 mililitrów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • skrobia kukurydziana 2 łyżki • czosnek 2 ząbki
Blenderem jak najdrobniej miksujemy i przecedzamy przez sitko. Kładziemy z powrotem na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. W mleku mieszamy śmietanę, mielony czarny pieprz i skrobię kukurydzianą. W ten sposób przygotowaną zawiesinę wlewamy do przecedzonej kukurydzy, zagotowujemy i dodajemy przeciśnięty czosnek.
Smacznego!