Zupa kukurydziana

Łagodna i smaczna kremowa kukurydziana zupa. Podajemy z dużą ilością grzanek, z tartym serem i szczypiorkiem.
przepis,fotoprzepis,kukurydza konserwowa,mleko tłuste 3,5%,Zupy jarzynowe,Bezglutenowe
Zupy jarzynowe
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
305 g
Energia porcji
301 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cebula | 80 36 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
kukurydza konserwowa | 350 326 | gramów kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 400 | mililitrów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 800 512 | mililitrów kcal | |
olej słonecznikowy | 3 405 | łyżki kcal | |
skrobia kukurydziana | 2 109 | łyżki kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 250 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
olej słonecznikowy 3 łyżki • cebula 80 gramów • kukurydza konserwowa 350 gramów • woda 250 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Na oleju smażymy na drobno pokrojoną cebulę, dodajemy kukurydzę, wodę, sól i gotujemy do jak największego rozgotowania kukurydzy.

2.
mleko tłuste 3,5% 800 mililitrów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • skrobia kukurydziana 2 łyżki • czosnek 2 ząbki
Blenderem jak najdrobniej miksujemy i przecedzamy przez sitko. Kładziemy z powrotem na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. W mleku mieszamy śmietanę, mielony czarny pieprz i skrobię kukurydzianą. W ten sposób przygotowaną zawiesinę wlewamy do przecedzonej kukurydzy, zagotowujemy i dodajemy przeciśnięty czosnek.

Smacznego!