Zupa jarzynowa

Delikatnie słodkawa maślana zupa z wiosenną kalarepą, marchewką, groszkiem, wczesnymi ziemniakami... Smakuje nie tylko wszystkim dzieciom, ale i wszystkim dorosłym.
przepis,fotoprzepis,kalarepa,marchew,groszek,młode ziemniaki,Zupy jarzynowe,Przepisy na potrawy dla dzieci,Sezonowe przepisy
Zupy jarzynowe
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
362 g
Energia porcji
114 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Zupy jarzynowe › Przepisy na potrawy dla dzieci › Sezonowe przepisy › Sezon - Młode ziemniaki › Sezon- Kalarepa › Sezon - Marchewka › Sezon - Zielony groszek ›Składniki
Składniki
groszek | 100 76 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kalarepa | 200 58 | gramów kcal | |
kasza manna | 40 145 | gramów kcal | |
kminek | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
marchew | 200 90 | gramów kcal | |
masło | 30 221 | gramów kcal | |
młode ziemniaki | 200 126 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól warzywna Natur | 3 9 | gramy kcal | |
woda | 2 0 | litry kcal |
Przepis
1.
kalarepa 200 gramów • marchew 200 gramów
Kalarepę obieramy i na grubo trzemy. Marchewkę obieramy, połowę kroimy na kółeczka, połowę trzemy jak kalarepę.


3.
groszek 100 gramów
Na masło wrzucamy warzywa i kilka minut je smażymy. Dodajemy groszek, mieszamy.

4.
młode ziemniaki 200 gramów • woda 2 litry • kminek ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kostki. Dodajemy je do warzyw i dosypujemy kminek. Dolewamy gorącą wodę. Dla starszych dzieci i dorosłych dosypujemy sól. Gotujemy 15 minut - do miękkości warzyw.

5.
jajka kurze 2 sztuki • kasza manna 40 gramów
Jajka mieszamy z kaszą manną. Ciasto na chwilę odstawiamy a potem je przez sitko na kluski przecieramy do zupy.

6.
Zupę gotujemy aż kluski wypłyną na wierzch.


Smacznego!