Zupa grzybowa
Jesienna zupa ze świeżo suszonych grzybów i maślaków.
przepis,fotoprzepis,leśne grzyby,ziemniaki,nać pietruszki,Zupy grzybowe,,Bezlaktozowe
Zupy grzybowe
Składniki
Składniki
cebula | 90 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kminek mielony | 1 | łyżeczka | |
leśne grzyby | 500 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 125 | gramów | |
nać pietruszki | 30 | gramów | |
smalec | 30 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | - | ||
woda | 3 | litry | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
1.
leśne grzyby 500 gramów
Nazbierane grzyby oczyszczamy. Z suszonych grzybów delikatnym obieraniem usuwamy igiełki i inne zanieczyszczenia z kapelusików. Maślakom oczyszczamy kapelusiki poprzez ściągnięcie warstwy skórki na wierzchu kapelusika. Każdy grzyb przekrawamy i kontrolujemy czy nie jest robaczywy.
2.
Następnie grzyby myjemy pod bieżącą wodą, kroimy i ...
4.
Po zagotowaniu wodę wylewamy.
5.
woda 2.5 litra • kminek mielony 1 łyżeczka • sól 2 łyżeczki
Grzyby wkładamy do garnka, dodajemy wodę, kminek, sól a następnie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 20 minut.
6.
ziemniaki 500 gramów
Podczas gotowania grzybów, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kostki. Po upłynięciu czasu gotowania grzybów, dodajemy do nich ziemniaki i dalej wszystko gotujemy przez kolejne 20 minut.
7.
mąka tortowa pszenna T450 125 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Z mąki i jajka wyrabiamy gęste ciasto.
8.
Ciasto trzemy na tarce ...
9.
...i wsypujemy do zupy. Gotujemy 10 minut.
10. Zasmażka
smalec 30 gramów • cebula 90 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów • woda ½ litra
W rondelku smażymy na smalcu pokrojoną cebulę. Dodajemy mąkę i chwilę ją smażymy. Następnie dolewamy wodę i zasmażkę gotujemy.
11.
Zasmażkę przecedzamy do zupy i zupę zagotowujemy.
Smacznego!