PRZEPISY

Zupa frankfurcka z soczewicą

Zupa frankfurcka z soczewicą

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Duży garnek, gęstej zupy na drugie śniadanie, pełna warzyw, ziemniaków i parówek frankfurterek :) (i dlatego frankfurcka z soczewicą...)

przepis,fotoprzepis,soczewica sterylizowana,parówki frankfurterki,Zupy z roślin strączkowych

Zupy z roślin strączkowych

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cebula160gramów
czarny pieprz mielony¾łyżeczki
czosnek3ząbki
majeranek1łyżeczka
marchew250gramów
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T75030gramów
parówki frankfurterki250
seler60gramów
smalec40gramów
soczewica sterylizowana300gramów
sól1.5łyżeczki
sól-
woda1.5litra
woda300mililitrów
ziemniaki500gramów

 

Przepis

1. 

cebula 80 gramów  smalec 20 gramów

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na smalcu.

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na...

2. 

seler 60 gramów

Seler obieramy, myjemy i na grubo trzemy.

Seler obieramy, myjemy i na grubo trzemy....

3. 

marchew 250 gramów  ziemniaki 500 gramów

Obieramy i myjemy marchewkę i ziemniaki. Kroimy na małe kostki.

Obieramy i myjemy marchewkę i ziemniaki. Kroimy...

4. 

Do cebuli dodajemy seler, marchewkę,...

Do cebuli dodajemy seler, marchewkę,......

5. 

czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki  sól 1.5 łyżeczki

...ziemniaki, sól i pieprz.

...ziemniaki, sól i pieprz....

6. 

woda 1.5 litra

Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości warzyw.

Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości...

7. 

soczewica sterylizowana 300 gramów  parówki frankfurterki 250

Soczewicę odcedzamy a parówki kroimy na cienkie kółeczka.

Soczewicę odcedzamy a parówki kroimy na cienkie...

8. 

Dodajemy do zupy i powoli gotujemy, aż przygotujemy sobie zasmażkę.

Dodajemy do zupy i powoli gotujemy, aż...

9. 

cebula 80 gramów  smalec 20 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na smalcu. Dodajemy mąkę i smażymy.

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na...

10. 

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

Zasmażkę odstawiamy z ognia i dodajemy paprykę.

Zasmażkę odstawiamy z ognia i dodajemy paprykę....

11. 

woda 300 mililitrów

Zalewamy wodą i stawiamy z powrotem na ogniu.

Zalewamy wodą i stawiamy z powrotem na ogniu....

12. 

Rozgotowujemy...

Rozgotowujemy......

13. 

...i przecedzamy do zupy. Zagotowujemy...

...i przecedzamy do zupy. Zagotowujemy......

14. 

czosnek 3 ząbki  majeranek 1 łyżeczka  sól

...i doprawiamy przeciśniętym czosnkiem i majerankiem. Według smaku możemy jeszcze dosolić.

...i doprawiamy przeciśniętym czosnkiem i...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się