Zupa frankfurcka z soczewicą
Duży garnek, gęstej zupy na drugie śniadanie, pełna warzyw, ziemniaków i parówek frankfurterek :) (i dlatego frankfurcka z soczewicą...)
przepis,fotoprzepis,soczewica sterylizowana,parówki frankfurterki,Zupy z roślin strączkowych
Zupy z roślin strączkowych
Kategorie
Zupy z roślin strączkowych ›
Składniki
Składniki
cebula | 160 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¾ | łyżeczki | |
czosnek | 3 | ząbki | |
majeranek | 1 | łyżeczka | |
marchew | 250 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 30 | gramów | |
parówki frankfurterki | 250 | ||
seler | 60 | gramów | |
smalec | 40 | gramów | |
soczewica sterylizowana | 300 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | 1.5 | litra | |
woda | 300 | mililitrów | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
3.
marchew 250 gramów • ziemniaki 500 gramów
Obieramy i myjemy marchewkę i ziemniaki. Kroimy na małe kostki.
4.
Do cebuli dodajemy seler, marchewkę,...
7.
soczewica sterylizowana 300 gramów • parówki frankfurterki 250
Soczewicę odcedzamy a parówki kroimy na cienkie kółeczka.
8.
Dodajemy do zupy i powoli gotujemy, aż przygotujemy sobie zasmażkę.
9.
cebula 80 gramów • smalec 20 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów
Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na smalcu. Dodajemy mąkę i smażymy.
12.
Rozgotowujemy...
13.
...i przecedzamy do zupy. Zagotowujemy...
14.
czosnek 3 ząbki • majeranek 1 łyżeczka • sól
...i doprawiamy przeciśniętym czosnkiem i majerankiem. Według smaku możemy jeszcze dosolić.
Smacznego!