Zupa fasolowa z wędzonym mięsem
Obfita pachnąca zupa nadaje się jako danie główne. Do zupy podajemy świeże pieczywo.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,marchew,żeberka wędzone,fasola,suszone grzyby,Zupy z roślin strączkowych,Bezlaktozowe
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
cebula | 80 | gramów | |
fasola | 100 | gramów | |
majeranek | - | ||
marchew | 150 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 40 | gramów | |
nać pietruszki | - | ||
pietruszka | 80 | gramów | |
smalec | 40 | gramów | |
suszone grzyby | 50 | gramów | |
sól | - | ||
woda | 2 | litry | |
ziemniaki | 200 | gramów | |
żeberka wędzone | 200 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 200 gramów • marchew 150 gramów • pietruszka 80 gramów • cebula 80 gramów • suszone grzyby 50 gramów
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy. Suszone grzyby myjemy.
2.
żeberka wędzone 200 gramów • woda 2 litry • fasola 100 gramów
Umyte wędzone żeberka gotujemy w wodzie pół godziny. Dodajemy do nich fasolę (fasolę dobrze jest dzień przed gotowaniem moczyć w wodzie) i gotujemy następne pół godziny. Potem dodajemy obrane, na małe kostki pokrojone warzywa i grzyby. Gotujemy dopóki warzywa i fasola nie zmiękną. Żeberka z zupy wyciągamy, po wystudzeniu obieramy z nich mięso i kroimy je.
3.
smalec 40 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 40 gramów • sól • nać pietruszki • majeranek
Przygotowujemy sobie cebulową zasmażkę: na smalcu smażymy przygotowaną cebulę, dodajemy mąkę, ciągle mieszając smażymy, dolewamy wodę i zasmażkę rozgotowujemy. Gotową przecedzoną zasmażką zagęszczamy zupę. Na koniec według smaku dodajemy sól, majeranek i świeżą pokrojoną natkę pietruszki. Dodajemy mięso z żeberek. Możemy serwować.
Smacznego!