Zupa fasolowa z parówkami
Prosta smaczna zupa, dzięki użyciu fasoli w puszce szybko się ją przygotowuje.
przepis,fotoprzepis,czerwona fasola w puszce,wieprzowe parówki,Zupy z roślin strączkowych
Zupy z roślin strączkowych
Kategorie
Zupy z roślin strączkowych ›
Składniki
Składniki
cebula | 120 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czerwona fasola w puszce | 500 | gramów | |
czosnek | 5 | ząbków | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
majeranek | 2 | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 | gramów | |
smalec | 40 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
wieprzowe parówki | 250 | gramów | |
woda | 1.5 | litra | |
woda | 500 | mililitrów | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
2.
woda 1.5 litra • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek ½ łyżeczki
Do ziemniaków w garnku dodajemy ciepłą wodę zagrzaną w czajniku, sól, pieprz i kminek, gotujemy do miękkości (15 minut).
4. Zasmażka
cebula 120 gramów • smalec 40 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów
Cebulę obieramy, kroimy i smażymy w rondelku na tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy mąkę i smażymy ją.
5.
mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • woda 500 mililitrów
Rondelek odstawiamy z ognia, dodajemy paprykę i dolewamy ciepłej wody. Stawiamy z powrotem na ogień i dobrze mieszamy.
6.
Zasmażkę przecedzamy do zupy, mieszamy.
7.
wieprzowe parówki 250 gramów
Parówki kroimy na cienkie kółeczka, dodajemy je do zupy i wszystko razem 5 minut gotujemy.
8.
czosnek 5 ząbków • majeranek 2 łyżeczki • sól
Na koniec zupę doprawiamy oczyszczonym i przeciśniętym czosnkiem, majerankiem i według potrzeby solą.
Smacznego!