Zupa cebulowa
Francuski specjał, tradycyjnie zapiekana z doskonałym szwajcarskim serem Gruyère. Jako alternatywę można wykorzystać ser Cantal.
przepis,fotoprzepis,cebula,ser Gruyère,Zupy jarzynowe,Kuchnia francuska
Zupy jarzynowe
Kuchnia francuska
Składniki
Składniki
bagietka | - | ||
cebula | 1200 | gramów | |
cukier kryształ | 2 | łyżeczki | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
masło | 30 | gramów | |
oliwa | 2 | łyżki | |
ser Gruyère | 140 | gramów | |
sól | - | ||
tymianek | ½ | łyżeczki | |
wino białe półsłodkie | 1 | decylitr | |
wołowy wywar | 1 | litr |
Przepis
1. Cebule karmelizowane
cebula 1200 gramów • masło 30 gramów • oliwa 2 łyżki • cukier kryształ 2 łyżeczki
Cebulę kroimy na małe kawałki. Powoli smażymy na maśle i oleju na patelni lub garnku przez 30 minut, dopóki cebula nie utraci wody i nie zmięknie. Dodajemy cukier i smażymy do uzyskania brązowego koloru przez kolejne 20 minut.
2. Łączenie smaków
wołowy wywar 1 litr • wino białe półsłodkie 1 decylitr • tymianek ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • sól
W garnku mieszamy cebulę, wywar wołowy, wino, tymianek, pieprz i sól według smaku. Gotujemy 20 minut, aby uwolnić i połączyć smaki.
3. Zapiekanie z bagietką i serem
bagietka • ser Gruyère 140 gramów
Zupę przelewamy do żaroodpornego naczynia, na dnie układamy pokrojoną w krążki bagietkę (lub chleb tostowy), posypujemy startym serem i zapiekamy przez około 10 minut przy 220 stopniach Celsjusza.
Smacznego!