Ziemniaki zapiekane z leczem
Doskonałe przekładane ziemniaki o pomidorowo-paprykowym smaku.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,leczo pasteryzowane,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
leczo pasteryzowane | 700 | gramów | |
mięso wędzone | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
smalec | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | - | ||
zielona cebulka | - | ||
ziemniaki | 2.5 | kilograma |
Przepis
1.
ziemniaki 2.5 kilograma • sól • woda
Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie w mundurkach, odstawiamy do wystudzenia, obieramy i kroimy na małe kostki (przeciskamy przez siteczko do przygotowywania sałatki).
2.
cebula 200 gramów • leczo pasteryzowane 700 gramów • mięso wędzone • zielona cebulka
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i dodajemy do ziemniaków. Dla urozmaicenia możemy dodać zieloną cebulkę. Dodajemy leczo razem z zalewą. Możemy dodać na kółeczka pokrojoną kiełbasę (parówki).
3.
smalec • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
Smalcem smarujemy naczynie żaroodporne i ziemniaczaną masę równomiernie na nie rozkładamy. Mleko, jajka, sól i pieprz dobrze mieszamy i zalewamy ziemniaczaną masę. Przebijamy widelcem, żeby mieszanka lepiej wsiąkła.
4.
Pieczemy na 180°C 40 minut, potem odkrywamy i 20 minut zapiekamy.
Smacznego!