Ziemniaki z koprem na gęsto
Smaczny letni dodatek. Dla nie wegetarian podajemy z duszoną wołowiną, lub dla wegetarian z jajkiem sadzonym.
przepis,fotoprzepis,młode ziemniaki,koper,Sosy
Sosy
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
koper | 20 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 15 | gramów | |
młode ziemniaki | 500 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 500 | mililitrów |
Przepis
2.
woda 500 mililitrów • sól 1 łyżeczka • kminek mielony ½ łyżeczki
Wkładamy je do garnka, wlewamy wodę, dodajemy sól i kminek. Gotujemy do miękkości (15-20 minut).
4.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów • mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 15 gramów
W śmietanie mieszamy mleko i mąkę.
5.
cukier kryształ ½ łyżeczki
Zawiesinę dodajemy do ziemniaków, wsypujemy troszkę cukru i zagotowujemy.
6.
Na koniec dodajemy przygotowany koperek.
Smacznego!