Ziemniaki z koprem na gęsto

Smaczny letni dodatek. Dla nie wegetarian podajemy z duszoną wołowiną, lub dla wegetarian z jajkiem sadzonym.
przepis,fotoprzepis,młode ziemniaki,koper,Sosy,Sezonowe przepisy
Sosy
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
437 g
Energia porcji
307 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ 11 | łyżeczki kcal | |
kminek mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
koper | 20 8 | gramów kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 640 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 300 192 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 15 53 | gramów kcal | |
młode ziemniaki | 500 315 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 500 0 | mililitrów kcal |
Przepis

2.
woda 500 mililitrów • sól 1 łyżeczka • kminek mielony ½ łyżeczki
Wkładamy je do garnka, wlewamy wodę, dodajemy sól i kminek. Gotujemy do miękkości (15-20 minut).


4.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów • mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 15 gramów
W śmietanie mieszamy mleko i mąkę.

5.
cukier kryształ ½ łyżeczki
Zawiesinę dodajemy do ziemniaków, wsypujemy troszkę cukru i zagotowujemy.

6.
Na koniec dodajemy przygotowany koperek.

Smacznego!