PRZEPISY

Ziemniaczane pierogi

Ziemniaczane pierogi

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Delikatne, tradycyjne pierogi z ciasta ziemniaczanego, wypełnione śliwkowym dżemem, polane roztopionym masłem, które można doprawić według własnej wyobraźni.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,dżem śliwkowy,mak mielony,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier puder-
cukier waniliowy1sztuka
dżem śliwkowy-
jajka kurze1sztuka
kakao instant-
mak mielony-
masło60gramów
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
orzechy włoskie-
sól1szczypta
twaróg granulowany-
ziemniaki800gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

ziemniaki 800 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 szczypta  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odstawiamy żeby dobrze wystygły. Trzemy albo przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę soli, jajka, mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Wskazówka: Pilnujemy żeby nam się ziemniaki nie rozgotowały. Ziemniaki możemy szybko schłodzić wkładając je do zamrażalki. Podczas wyrabiania ciasta dodajemy stopniowo mąkę, tyle ile tego będzie ciasto wymagało. Gdy ciasto zacznie się oddzielać, mąki już nie dodajemy. Na ciasto nadają się ziemniaki do gotowania typu B albo C.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odstawiamy żeby...

2. 

cukier waniliowy 1 sztuka  dżem śliwkowy

Ciasto na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość około 4mm i za pomocą foremki wykrawamy pierogi, na które nakładamy łyżeczkę dżemu, możemy go troszkę posypać cukrem waniliowym i pieróg zamykamy. Wskazówka: jak nie mamy foremki na pierogi możemy użyć szklankę a brzegi dociśniemy widelcem.

Ciasto na posypanej mąką stolnicy...

3. 

Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, do której dodaliśmy kroplę oleju, około 3 minuty, dopóki nie wypłyną na wierzch.

Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, do...

4. 

masło 60 gramów

Pierogi przecedzamy, płuczemy w ziemnej wodzie, żeby się nie zlepiały. Polewamy roztopionym masłem i mieszamy.

Pierogi przecedzamy, płuczemy w ziemnej wodzie,...

5. 

mak mielony  twaróg granulowany  orzechy włoskie  kakao instant  cukier puder

Pierogi posypujemy według smaku makiem, albo twarogiem, zmielonymi orzechami, kakaem i cukrem pudrem.

Pierogi posypujemy według smaku makiem, albo...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się