Ziemniaczane pierogi
Delikatne, tradycyjne pierogi z ciasta ziemniaczanego, wypełnione śliwkowym dżemem, polane roztopionym masłem, które można doprawić według własnej wyobraźni.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,dżem śliwkowy,mak mielony,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 1 | sztuka | |
dżem śliwkowy | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kakao instant | - | ||
mak mielony | - | ||
masło | 60 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
orzechy włoskie | - | ||
sól | 1 | szczypta | |
twaróg granulowany | - | ||
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
ziemniaki 800 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól 1 szczypta • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odstawiamy żeby dobrze wystygły. Trzemy albo przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę soli, jajka, mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Wskazówka: Pilnujemy żeby nam się ziemniaki nie rozgotowały. Ziemniaki możemy szybko schłodzić wkładając je do zamrażalki. Podczas wyrabiania ciasta dodajemy stopniowo mąkę, tyle ile tego będzie ciasto wymagało. Gdy ciasto zacznie się oddzielać, mąki już nie dodajemy. Na ciasto nadają się ziemniaki do gotowania typu B albo C.
2.
cukier waniliowy 1 sztuka • dżem śliwkowy
Ciasto na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość około 4mm i za pomocą foremki wykrawamy pierogi, na które nakładamy łyżeczkę dżemu, możemy go troszkę posypać cukrem waniliowym i pieróg zamykamy. Wskazówka: jak nie mamy foremki na pierogi możemy użyć szklankę a brzegi dociśniemy widelcem.
3.
Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, do której dodaliśmy kroplę oleju, około 3 minuty, dopóki nie wypłyną na wierzch.
4.
masło 60 gramów
Pierogi przecedzamy, płuczemy w ziemnej wodzie, żeby się nie zlepiały. Polewamy roztopionym masłem i mieszamy.
5.
mak mielony • twaróg granulowany • orzechy włoskie • kakao instant • cukier puder
Pierogi posypujemy według smaku makiem, albo twarogiem, zmielonymi orzechami, kakaem i cukrem pudrem.
Smacznego!