Ziemniaczane naleśniki z bazylią
Delikatnie puszyste słone naleśniki z bazylią i czosnkiem. Konsumujemy tylko tak lub naleśniki możemy posmarować serowym lub bryndzowym nadzieniem. Są doskonałe jako dodatek do letniej pieczonej kaczki.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,bazylia,Naleśniki,Dodatki ziemniaczane
Naleśniki
Składniki
Składniki
bazylia | - | ||
czosnek | 1 | ząbek | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko tłuste 3,5% | 1200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 500 gramów
Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, ostudzamy w zimnej wodzie i obieramy.
2.
W głębokiej misce ziemniaki rozgniatamy.
3.
mleko tłuste 3,5% 1200 mililitrów • sól ½ łyżeczki • jajka kurze 2 sztuki
Dodajemy mleko, sól i jajka. Blenderem miksujemy.
7.
Z ciasta smażymy naleśniki na suchej patelni.
8.
Gdy jest ciasto stężałe, naleśnika obracamy...
9.
...i smażymy z drugiej strony.
Smacznego!