Ziemniaczane naleśniki z bazylią

Delikatnie puszyste słone naleśniki z bazylią i czosnkiem. Konsumujemy tylko tak lub naleśniki możemy posmarować serowym lub bryndzowym nadzieniem. Są doskonałe jako dodatek do letniej pieczonej kaczki.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,bazylia,Naleśniki,Dodatki ziemniaczane
Naleśniki
Pichcił
Ilość porcji
22
Masa porcji
92 g
Energia porcji
96 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
bazylia | 2 1 | gramy kcal | |
czosnek | 1 6 | ząbek kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 1200 768 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
ziemniaki | 500 460 | gramów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 500 gramów
Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, ostudzamy w zimnej wodzie i obieramy.

2.
W głębokiej misce ziemniaki rozgniatamy.

3.
mleko tłuste 3,5% 1200 mililitrów • sól ½ łyżeczki • jajka kurze 2 sztuki
Dodajemy mleko, sól i jajka. Blenderem miksujemy.




7.
Z ciasta smażymy naleśniki na suchej patelni.

8.
Gdy jest ciasto stężałe, naleśnika obracamy...

9.
...i smażymy z drugiej strony.

Smacznego!