Ziemniaczana bakłażanowa masala
Aloo Baingan masala to ulubiona indyjska potrawa pełna warzyw i typowych przypraw. Polecamy jeden z podstawowych przepisów, który ze względu na wielkość kraju, z którego pochodzi ma wiele odmian.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,bakłażan,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dania wegetariańskie › Wegetariańskie przepisy › Kuchnia indyjska › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka › Sezon - Bakłażan › Sezon - Ziemniaki ›
Składniki
Składniki
Klarowane masło przepis | 2 | łyżki | |
bakłażan | 300 | gramów | |
czerwona cebula | 80 | gramów | |
czosnek | 1 | ząbek | |
kokosowa mąka | 20 | gramów | |
pomidory | 150 | gramów | |
przyprawa Garam masala | 1 | łyżeczka | |
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
przyprawa mielona kolendra | ½ | łyżeczki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ¼ | łyżeczki | |
woda | 200 | mililitrów | |
woda | - | ||
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
1.
czerwona cebula 80 gramów • Klarowane masło przepis 2 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle.
2.
przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki • przyprawa Garam masala 1 łyżeczka • przyprawa chili ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki
Cebulę na patelni przesuwamy na bok i dodajemy przyprawy. Chwilę smażymy.
3.
pomidory 150 gramów • czosnek 1 ząbek
Dodajemy pokrojone pomidory i obrany, starty kawałek czosnku. 3 minuty dusimy.
4.
woda 150 mililitrów
Zawartość patelni przekładamy do miksera, dodajemy wodę i miksujemy. Wytworzoną pastę z powrotem przekładamy na patelnię.
5.
ziemniaki 500 gramów • bakłażan 300 gramów • woda
Dodajemy obrane, umyte, w małą kostkę pokrojone ziemniaki i bakłażan też pokrojony w kostkę. Mieszamy i dusimy pod pokrywką, często mieszając, około 20 minut (do miękkości ziemniaków). Według potrzeby możemy podlewać po troszkę wodą.
6.
kokosowa mąka 20 gramów • woda 50 mililitrów
Kokosową mąkę mieszamy w wodzie, dodajemy do potrawy, mieszamy i zagotowujemy. Możemy użyć również kokosowe mleko.
7.
Masalę podajemy ozdobioną świeżymi listkami kolendry, ewentualnie możemy ją do dania dodać w ilości według smaku, i z ryżem basmati naturalnym, lub chlebowym plackiem czapati.
Smacznego!