PRZEPISY

Ziemniaczana bakłażanowa masala

Ziemniaczana bakłażanowa masala

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Aloo Baingan masala to ulubiona indyjska potrawa pełna warzyw i typowych przypraw. Polecamy jeden z podstawowych przepisów, który ze względu na wielkość kraju, z którego pochodzi ma wiele odmian.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,bakłażan,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe

Dania wegetariańskie

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

Klarowane masło przepis

2

??

łyżki

kcal

bakłażan

300

117

gramów

kcal

czerwona cebula

80

32

gramów

kcal

czosnek

1

6

ząbek

kcal

kokosowa mąka

20

120

gramów

kcal

pomidory

150

38

gramów

kcal

przyprawa Garam masala

1

18

łyżeczka

kcal

przyprawa chili

¼

4

łyżeczki

kcal

przyprawa kurkuma

½

8

łyżeczki

kcal

przyprawa mielona kolendra

½

8

łyżeczki

kcal

przyprawa rzymski kmin mielony - jeera

¼

5

łyżeczki

kcal

woda

200

0

mililitrów

kcal

woda

0

??

kcal

ziemniaki

500

460

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

czerwona cebula 80 gramów  Klarowane masło przepis 2 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle.

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle....

2. 

przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki  przyprawa Garam masala 1 łyżeczka  przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki

Cebulę na patelni przesuwamy na bok i dodajemy przyprawy. Chwilę smażymy.

Cebulę na patelni przesuwamy na bok i dodajemy...

3. 

pomidory 150 gramów  czosnek 1 ząbek

Dodajemy pokrojone pomidory i obrany, starty kawałek czosnku. 3 minuty dusimy.

Dodajemy pokrojone pomidory i obrany, starty...

4. 

woda 150 mililitrów

Zawartość patelni przekładamy do miksera, dodajemy wodę i miksujemy. Wytworzoną pastę z powrotem przekładamy na patelnię.

Zawartość patelni przekładamy do miksera,...

5. 

ziemniaki 500 gramów  bakłażan 300 gramów  woda

Dodajemy obrane, umyte, w małą kostkę pokrojone ziemniaki i bakłażan też pokrojony w kostkę. Mieszamy i dusimy pod pokrywką, często mieszając, około 20 minut (do miękkości ziemniaków). Według potrzeby możemy podlewać po troszkę wodą.

Dodajemy obrane, umyte, w małą kostkę pokrojone...

6. 

kokosowa mąka 20 gramów  woda 50 mililitrów

Kokosową mąkę mieszamy w wodzie, dodajemy do potrawy, mieszamy i zagotowujemy. Możemy użyć również kokosowe mleko.

Kokosową mąkę mieszamy w wodzie, dodajemy do...

7. 

Masalę podajemy ozdobioną świeżymi listkami kolendry, ewentualnie możemy ją do dania dodać w ilości według smaku, i z ryżem basmati naturalnym, lub chlebowym plackiem czapati.

Masalę podajemy ozdobioną świeżymi listkami...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się