Ziemniaczana bakłażanowa masala

Aloo Baingan masala to ulubiona indyjska potrawa pełna warzyw i typowych przypraw. Polecamy jeden z podstawowych przepisów, który ze względu na wielkość kraju, z którego pochodzi ma wiele odmian.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,bakłażan,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dania wegetariańskie › Wegetariańskie przepisy › Kuchnia indyjska › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka › Sezon - Bakłażan › Sezon - Ziemniaki ›Składniki
Składniki
Klarowane masło przepis | 2 ?? | łyżki kcal | |
bakłażan | 300 117 | gramów kcal | |
czerwona cebula | 80 32 | gramów kcal | |
czosnek | 1 6 | ząbek kcal | |
kokosowa mąka | 20 120 | gramów kcal | |
pomidory | 150 38 | gramów kcal | |
przyprawa Garam masala | 1 18 | łyżeczka kcal | |
przyprawa chili | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
przyprawa kurkuma | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
przyprawa mielona kolendra | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
woda | 200 0 | mililitrów kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
ziemniaki | 500 460 | gramów kcal |
Przepis
1.
czerwona cebula 80 gramów • Klarowane masło przepis 2 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle.

2.
przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki • przyprawa Garam masala 1 łyżeczka • przyprawa chili ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki
Cebulę na patelni przesuwamy na bok i dodajemy przyprawy. Chwilę smażymy.

3.
pomidory 150 gramów • czosnek 1 ząbek
Dodajemy pokrojone pomidory i obrany, starty kawałek czosnku. 3 minuty dusimy.

4.
woda 150 mililitrów
Zawartość patelni przekładamy do miksera, dodajemy wodę i miksujemy. Wytworzoną pastę z powrotem przekładamy na patelnię.

5.
ziemniaki 500 gramów • bakłażan 300 gramów • woda
Dodajemy obrane, umyte, w małą kostkę pokrojone ziemniaki i bakłażan też pokrojony w kostkę. Mieszamy i dusimy pod pokrywką, często mieszając, około 20 minut (do miękkości ziemniaków). Według potrzeby możemy podlewać po troszkę wodą.

6.
kokosowa mąka 20 gramów • woda 50 mililitrów
Kokosową mąkę mieszamy w wodzie, dodajemy do potrawy, mieszamy i zagotowujemy. Możemy użyć również kokosowe mleko.

7.
Masalę podajemy ozdobioną świeżymi listkami kolendry, ewentualnie możemy ją do dania dodać w ilości według smaku, i z ryżem basmati naturalnym, lub chlebowym plackiem czapati.

Smacznego!