Zdrowe śliwkowe ciasto
Delikatnie kwaskowate orzeźwiające śliwkowe ciasto z korpusem z maślanki, bananów i żelatyną agar.
przepis,fotoprzepis,maślanka,banan,śliwki suszone,śliwki,Zdrowe wypieki
Zdrowe wypieki
Składniki
Składniki
Agar | 8 | gramów | |
banan | 280 | gramów | |
cukier brzozowy | 3 | łyżki | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
maślanka | 280 | mililitrów | |
orzechy włoskie | 150 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
płatki owsiane | 100 | gramów | |
śliwki | 500 | gramów | |
śliwki suszone | 100 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
maślanka 280 mililitrów • płatki owsiane 100 gramów
Płatki owsiane mielimy na drobno. Odstawiamy je do napęcznienia w maślance na 10 minut.
3.
banan 280 gramów • śliwki suszone 100 gramów
Banany ugniatamy widelcem a suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
4.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka • cynamon mielony ½ łyżeczki • cukier brzozowy 2 łyżki
Do miski z napęczniałymi płatkami dodajemy orzechy, suszone śliwki, proszek do pieczenia, brzozowy cukier i cynamon. Wszystko razem mieszamy ręcznym mikserem.
5.
Okrągłą tortową formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C 40 minut. Po upieczeniu korpus odkładamy do ostudzenia.
7.
Śliwki w mikserze miksujemy.
8.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • Agar 8 gramów • cukier brzozowy 1 łyżka
Śmietanę do ubijania zagotowujemy w garnku, dodajemy śliwkowe puree, brzozowy cukier i agar. Doprowadzamy do wrzenia ...
9.
... i masę wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!