Zapiekanka z makaronu penne rigate z pieczarkami
Makaronowa zapiekanka z pieczarkami i serem, zapieczona w piekarniku.
przepis,fotoprzepis,makaron - Penne Rigate,pieczarki,Makarony
Makarony
Kategorie
Makarony ›
Składniki
Składniki
bazylia | - | ||
cebula | 80 | gramów | |
imbir mielony | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kapary | 2 | łyżki | |
makaron - Penne Rigate | 150 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
pieczarki | 400 | gramów | |
pieprz biały mielony | - | ||
przyprawa chili | - | ||
ser Mozzarella | 150 | gramów | |
sól | - | ||
słodka śmietana do gotowania | 150 | mililitrów | |
twardy ser | 200 | gramów |
Przepis
1.
makaron - Penne Rigate 150 gramów • pieczarki 400 gramów • cebula 80 gramów • sól • pieprz biały mielony • przyprawa chili • imbir mielony • twardy ser 200 gramów • ser Mozzarella 150 gramów • kapary 2 łyżki • jajka kurze 2 sztuki • słodka śmietana do gotowania 150 mililitrów
W garnku z wrzącą wodą gotujemy makaron prawie do miękkości (15 minut). Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, parzymy je w garnku na parę, ewentualnie dusimy na patelni. Makaron mieszamy z pieczarkami i na drobno pokrojoną cebulką, solimy, dodajemy biały pieprz, szczyptę przyprawy chilli i mielonego imbiru. Sery kroimy na małe kostki i mieszamy z kaparami, jajkami i śmietaną. Wszystko dodajemy do makaronu.
2.
Przygotowaną mieszankę wylewamy do natłuszczonej olejem brytfanny. Piekarnik rozgrzewamy na 180°C i zapiekankę pieczemy około 40 minut.
Smacznego!