Zapiekanka warzywna z bułkami
Ciepłą warzywną zapiekankę podajemy jako danie główne ze świeżą pomidorową albo ogórkową surówką. Możemy ją podawać też na zimno jako słone warzywne ciasto. Nadaje się również jako dodatek do smażonego lub pieczone mięsa.
przepis,fotoprzepis,biała podłużna bułka,cukinia,brokuły,marchew,mleko półtłuste 1,5%,twardy ser,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 250 | gramów | |
brokuły | 250 | gramów | |
cebula | 100 | gramów | |
cukinia | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
marchew | 250 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
twardy ser | 150 | gramów |
Przepis
1. Bułki
biała podłużna bułka 250 gramów
Bułki przekrawamy na połowę i kroimy na kostki. Na zapiekankę najlepsze są czerstwiejsze - dwudniowe bułki, które są już sztywniejsze, lekko wysuszone.
2. Warzywa
cebula 100 gramów • cukinia 300 gramów • brokuły 250 gramów • marchew 250 gramów
Cebulę obieramy i kroimy. Cukinię kroimy na małe kawałki, brokuła kroimy na drobno. Marchewkę obieramy i trzemy na grubej tarce. Oprócz wymienionych warzyw możemy według smaku dodać też inne rodzaje, według tego które warzywo nam najbardziej smakuje.
3.
Warzywa dobrze mieszamy z bułkami.
4.
olej słonecznikowy 50 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • czosnek 2 ząbki
Żaroodporne naczynie polewamy olejem i rozkładamy w nim bułki z warzywami. W mleku mieszamy jajka, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek. Zalewą polewamy bułki i ręką zawartość dociskamy ku dole. Pieczemy przykryte folią aluminiową 30 minut w wysokiej temperaturze.
5.
twardy ser 150 gramów
Ser trzemy i posypujemy nim upieczoną zapiekankę. Odkrytą zapiekamy 10 minut.
Smacznego!