PRZEPISY

Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Doskonałe zapiekane cienkie plasterki ziemniaków ze śmietaną i serem. Idealne do uzupełniania kalorii :)

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,śmietana do ubijania (30-33%),Dodatki ziemniaczane,Kuchnia francuska,Bezglutenowe

Dodatki ziemniaczane

Kuchnia francuska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

czarny pieprz mielony4szczypty
masło20gramów
ser półtwardy dojrzewający 100gramów
sól4szczypty
ziemniaki900gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 900 gramów

Ziemniaki obieramy i myjemy.

Ziemniaki obieramy i myjemy....

2. 

Ziemniaki kroimy na plasterki grubości około 2 mm.

Ziemniaki kroimy na plasterki grubości około 2...

3. 

ser półtwardy dojrzewający  100 gramów

Ser na drobno trzemy.

Ser na drobno trzemy....

4. 

masło 20 gramów

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem....

5. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  sól 4 szczypty  czarny pieprz mielony 4 szczypty

Około ćwierć ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia. Warstwę solimy, pieprzymy, posypujemy ćwiartką sera i polewamy ćwiartką śmietany.

Około ćwierć ziemniaków rozkładamy na dnie...

6. 

Tak samo robimy kolejne dwie warstwy i na koniec ostatnią ćwiartkę, ale już bez sera.

Tak samo robimy kolejne dwie warstwy i na koniec...

7. 

Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 180 °C....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się