Zapiekane ziemniaki
Doskonałe zapiekane cienkie plasterki ziemniaków ze śmietaną i serem. Idealne do uzupełniania kalorii :)
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,śmietana do ubijania (30-33%),Dodatki ziemniaczane,Kuchnia francuska,Bezglutenowe
Dodatki ziemniaczane
Kuchnia francuska
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | 4 | szczypty | |
masło | 20 | gramów | |
ser półtwardy dojrzewający | 100 | gramów | |
sól | 4 | szczypty | |
ziemniaki | 900 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
2.
Ziemniaki kroimy na plasterki grubości około 2 mm.
5.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • sól 4 szczypty • czarny pieprz mielony 4 szczypty
Około ćwierć ziemniaków rozkładamy na dnie naczynia. Warstwę solimy, pieprzymy, posypujemy ćwiartką sera i polewamy ćwiartką śmietany.
6.
Tak samo robimy kolejne dwie warstwy i na koniec ostatnią ćwiartkę, ale już bez sera.
7.
Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!