Zapiekana cukinia z parmezanem
Prosty przepis na przygotowanie zapiekanki z cukinii z parmezanem.
przepis,fotoprzepis,cukinia,ser Parmezan,Dania wegetariańskie,Przepisy na potrawy dla dzieci
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cukinia | 500 | gramów | |
czosnek | 1 | ząbek | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 | decylitr | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 | łyżka | |
oliwa | 1 | łyżka | |
pieprz biały mielony | ¼ | łyżeczki | |
ser Parmezan | 60 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
cukinia 500 gramów • sól ½ łyżeczki
Cukinię trzemy na drobno, lekko solimy, mieszamy i na około 20 minut odstawiamy by ściekło jak najwięcej wody.
3.
jajka kurze 3 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 1 decylitr • czosnek 1 ząbek • pieprz biały mielony ¼ łyżeczki
Dodajemy jajka z mlekiem, przeciśniętym czosnkiem i pieprzem.
4.
oliwa 1 łyżka • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka
Formę do zapiekania natłuszczamy i posypujemy mąką.
5.
Masę wylewamy do formy.
6.
Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!