Zacierka - makaron do zupy
Zacierka albo kruszonka jest to prosty domowy makaron (kluseczki) doskonały do ulubionych gęstych zup.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,mąka tortowa pszenna T450,Dodatki do zup,Bezlaktozowe
Dodatki do zup
Przepis
1.
jajka kurze 60 gramów • mąka tortowa pszenna T450 125 gramów
Mieszamy mąkę i jajko. Ilość mąki dodajemy według wielkości jajka. Jeśli jest małe, mąki dajemy mniej, jak duże więcej.
2.
Wyrabiamy zwarte ciasto. Ciasto na chwilkę odstawiamy i ponownie je wyrabiamy.
3.
Ciasto trzemy na grubej tarce na drobne twarde kluseczki.
4.
Zacierkę rozkładamy na papierowym ręczniczku i zostawiamy by obeschła.
5.
Przygotowany makaron wsypujemy do ugotowane zupy i chwilkę gotujemy. Wykorzystujemy ilość według potrzeby. Resztę makaronu - zacierki, możemy sobie odłożyć w woreczku foliowym do zamrażalnika i później ją dodać do zupy.
Smacznego!