Wołowy kociołkowy gulasz
Około 8 litrów wybornego, czysto wołowego gulaszu. Przewidywana ilość porcji wynosi co najmniej 12 a najwięcej 18. Zalecamy gotować w 16-litrowym kociołku.
przepis,fotoprzepis,cebula,ziemniaki,mięso wołowe,mielona czerwona papryka,przecier pomidorowy,Wołowina,Bezglutenowe
Wołowina
Składniki
Składniki
cebula | 2 | kilogramów | |
czarny pieprz mielony | 2 | łyżeczki | |
czosnek | 30 | gramów | |
kminek mielony | 2 | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | 4 | łyżeczki | |
mięso wołowe | 2.5 | kilograma | |
musztarda stołowa | 1 | łyżka | |
papryka | 350 | gramów | |
przecier pomidorowy | 500 | mililitrów | |
smalec | 125 | gramów | |
sól | 4 | łyżeczki | |
woda | 4.5 | litra | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
4.
ziemniaki 500 gramów
Ziemniaki obieramy, jeden zostawiamy w całości a pozostałe kroimy na kosteczki.
6.
smalec 125 gramów
Do kociołka wkładamy smalec, podgrzewamy go, dodajemy cebulę a następnie, często mieszając, smażymy do zaszklenia (około 30 minut).
7.
Cebula musi być miękka, wręcz puree.
8.
Dodajemy mięso.
10.
woda 4.5 litra
Dolewamy wodę. Dodajemy starty na tarce ziemniak (ten który zostawiliśmy w całości),
11.
...pozostałe ziemniaki, czosnek...
12.
... i paprykę.
13.
mielona czerwona papryka 4 łyżeczki • kminek mielony 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 2 łyżeczki
Dosypujemy przyprawy. Mieszamy...
14.
przecier pomidorowy 500 mililitrów • musztarda stołowa 1 łyżka
...i dodajemy przecier oraz musztardę.
15.
Mieszając wedle potrzeby, gotujemy pod pokrywką do miękkości mięsa (około 3 godziny).
Smacznego!