PRZEPISY

Wołowy kociołkowy gulasz

Wołowy kociołkowy gulasz

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Około 8 litrów wybornego, czysto wołowego gulaszu. Przewidywana ilość porcji wynosi co najmniej 12 a najwięcej 18. Zalecamy gotować w 16-litrowym kociołku.

przepis,fotoprzepis,cebula,ziemniaki,mięso wołowe,mielona czerwona papryka,przecier pomidorowy,Wołowina,Bezglutenowe

Wołowina

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

4 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cebula2kilogramów
czarny pieprz mielony2łyżeczki
czosnek30gramów
kminek mielony2łyżeczki
mielona czerwona papryka4łyżeczki
mięso wołowe2.5kilograma
musztarda stołowa1łyżka
papryka350gramów
przecier pomidorowy500mililitrów
smalec125gramów
sól4łyżeczki
woda4.5litra
ziemniaki500gramów

 

Przepis

1. 

cebula 2 kilogramów

Cebulę obieramy i kroimy.

Cebulę obieramy i kroimy....

2. 

papryka 350 gramów

Papryki myjemy, czyścimy i kroimy na paseczki.

Papryki myjemy, czyścimy i kroimy na paseczki....

3. 

czosnek 30 gramów

Myjemy ząbki czosnku i kroimy na płatki.

Myjemy ząbki czosnku i kroimy na płatki....

4. 

ziemniaki 500 gramów

Ziemniaki obieramy, jeden zostawiamy w całości a pozostałe kroimy na kosteczki.

Ziemniaki obieramy, jeden zostawiamy w całości a...

5. 

mięso wołowe 2.5 kilograma

mięso myjemy i kroimy na kosteczki.

mięso myjemy i kroimy na kosteczki....

6. 

smalec 125 gramów

Do kociołka wkładamy smalec, podgrzewamy go, dodajemy cebulę a następnie, często mieszając, smażymy do zaszklenia (około 30 minut).

Do kociołka wkładamy smalec, podgrzewamy go,...

7. 

Cebula musi być miękka, wręcz puree.

Cebula musi być miękka, wręcz puree....

8. 

Dodajemy mięso.

Dodajemy mięso....

9. 

sól 4 łyżeczki

Solimy i mieszamy, dopóki wszystkie kawałki mięsa nie naciągną (15 minut).

Solimy i mieszamy, dopóki wszystkie kawałki...

10. 

woda 4.5 litra

Dolewamy wodę. Dodajemy starty na tarce ziemniak (ten który zostawiliśmy w całości),

Dolewamy wodę. Dodajemy starty na tarce ziemniak...

11. 

...pozostałe ziemniaki, czosnek...

...pozostałe ziemniaki, czosnek......

12. 

... i paprykę.

... i paprykę....

13. 

mielona czerwona papryka 4 łyżeczki  kminek mielony 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 2 łyżeczki

Dosypujemy przyprawy. Mieszamy...

Dosypujemy przyprawy. Mieszamy......

14. 

przecier pomidorowy 500 mililitrów  musztarda stołowa 1 łyżka

...i dodajemy przecier oraz musztardę.

...i dodajemy przecier oraz musztardę....

15. 

Mieszając wedle potrzeby, gotujemy pod pokrywką do miękkości mięsa (około 3 godziny).

Mieszając wedle potrzeby, gotujemy pod pokrywką...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się