Wołowy gulasz z ziemniakami
Klasyczny gęsty gulasz, który najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Nie zapomnijcie go popić, dobrym schłodzonym piwkiem!
przepis,fotoprzepis,mięso wołowe - karkówka,ziemniaki,Wołowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Wołowina
Składniki
Składniki
cebula | 800 | gramów | |
czosnek | 5 | ząbków | |
majeranek | 2 | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mięso wołowe - karkówka | 800 | gramów | |
papryka | 2 | sztuki | |
pasta paprykowa - ostra | 1 | łyżeczka | |
pomidory w puszce | 400 | gramów | |
przyprawa do gulaszu | 1 | łyżeczka | |
smalec | 50 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | 1 | litr | |
woda | - | ||
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
4.
Cebulę często mieszając smażymy dopóki się nie skarmelizuje (około 20-25 minut). Jeśli się przykleja możemy ją stopniowo podlewać, według potrzeby, łyżkami wody.
5.
Dodajemy mięso...
6.
sól 2 łyżeczki • przyprawa do gulaszu 1 łyżeczka
...i mieszamy aż naciągnie. Wsypujemy sól, przyprawę...
9.
Po 3/4 godzinie dodajemy przygotowaną paprykę...
10.
pomidory w puszce 400 gramów
...i pokrojone pomidory razem z przecierem pomidorowym, w którym były konserwowane. Możemy użyć również świeżych pomidorów, które najpierw polewamy gorącą wodą, obieramy i kroimy (jeśli damy świeże pomidory dodajemy do nich jeszcze 200 ml przecieru pomidorowego). Dalej gotujemy 30 minut.
11.
ziemniaki 800 gramów
Ziemniaki obieramy, jeden ziemniak zostawiamy w całości, resztę kroimy w kostkę.
12.
Pokrojone ziemniaki dodajemy do mięsa. Gulasz dalej gotujemy, dopóki mięso i ziemniaki nie będą smacznie miękkie (około 45 minut).
13.
Całego ziemniaka trzemy na drobno.
14.
Na koniec zagęszczamy nim gulasz i zagotowujemy.
15.
majeranek 2 łyżeczki • sól • pasta paprykowa - ostra 1 łyżeczka
Dodajemy przygotowany przeciśnięty czosnek, majeranek, sól i pikantną paprykową pastę według smaku.
Smacznego!