Wołowy gulasz
Mięciutka i soczysta wołowina w fantastycznym winnym sosie z warzywami.
przepis,fotoprzepis,mięso wołowe,czerwone wytrawne wino,Wołowina,Bezglutenowe
Wołowina
Składniki
Składniki
Lekkie ziemniaczane puree przepis | - | ||
cebula | 100 | gramów | |
czerwone wytrawne wino | 200 | mililitrów | |
czosnek | 1 | ząbek | |
marchew | 200 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mięso wołowe | 700 | gramów | |
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
pietruszka | - | ||
pomidory | 300 | gramów | |
seler | - | ||
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
3.
pomidory 300 gramów
Pomidory na chwilę zanurzamy w gorącej wodzie, wodę wylewamy a pomidory obieramy. Kroimy.
4.
olej słonecznikowy 50 mililitrów • cebula 100 gramów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
6.
Dodajemy mięso i smażymy dopóki nie naciągnie.
7.
mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • pietruszka • seler
Ściągamy z ognia, dosypujemy paprykę, dodajemy marchewkę (możemy dodać również kawałek pietruszki i selera pokrojonego na małe kawałki) i mieszamy.
8.
Do mięsa z warzywami dodajemy pomidory, ...
9.
czerwone wytrawne wino 200 mililitrów • sól 1.5 łyżeczki
... podlewamy winem i dodajemy sól. Mieszamy.
10.
woda 50 mililitrów
Dusimy pod pokrywką, często mieszając około 90 minut (do miękkości mięsa). Według potrzeby możemy podlać odrobiną wody.
Smacznego!