Wołowina na czerwonym winie
Rustykalny przepis na wołowinę na czerwonym winie z warzywami korzeniowymi, grzybami i tymiankiem.
przepis,fotoprzepis,wołowe mięso - udziec,tymianek,Wołowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Wołowina
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czerwone wytrawne wino | 200 | mililitrów | |
grzyby shiitake | 100 | gramów | |
marchew | 150 | gramów | |
olej rzepakowy | 3 | łyżki | |
pietruszka | 50 | gramów | |
przecier pomidorowy | 250 | mililitrów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
tymianek | 1 | łyżeczka | |
wołowe mięso - udziec | 600 | gramów |
Przepis
2.
olej rzepakowy 3 łyżki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju mięso smażymy. Doprawiamy pieprzem.
3.
czerwone wytrawne wino 200 mililitrów
Mięso przewracamy i smażymy z drugiej strony. Podlewamy winem i smażymy aż połowa wina wygotuje się.
4.
cebula 100 gramów • marchew 150 gramów • pietruszka 50 gramów • grzyby shiitake 100 gramów
Warzywa i grzyby oczyszczamy i kroimy na grubo.
6.
przecier pomidorowy 250 mililitrów • tymianek 1 łyżeczka
Dodajemy przecier pomidorowy i tymianek.
7.
Gotujemy razem często i delikatnie mieszając górną warstwę przez około 20 minut.
8.
Odstawiamy do częściowego ostudzenia i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
9.
Pieczemy przykryte 40 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego!