Wołowe udo na korzeniowych warzywach
Przepis na smaczny gulasz z wołowego mięsa z korzeniowymi warzywami i papryczką. Dobry dodatkiem może być knedel lub haluszki.
przepis,fotoprzepis,cebula,marchew,pietruszka,korzeń imbiru,wołowe mięso - udziec,Wołowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wołowina
Składniki
Składniki
cebula | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
korzeń imbiru | 50 | gramów | |
liść laurowy | 2 | sztuki | |
marchew | 150 | gramów | |
nać pietruszki | - | ||
olej słonecznikowy | 1 | decylitr | |
papryka czerwona kapia świeża | 2 | sztuki | |
pietruszka | 150 | gramów | |
sos rybny | 1 | łyżka | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 1 | litr | |
wołowe mięso - udziec | 600 | gramów |
Przepis
1.
olej słonecznikowy 1 decylitr • cebula 300 gramów • marchew 150 gramów
Na średnio rozgrzanym oleju w garnku szklimy pokrojoną cebulę i marchewkę.
2.
pietruszka 150 gramów • korzeń imbiru 50 gramów • czosnek 2 ząbki
Dodajemy pokrojoną pietruszkę, kawałek imbiru i dwa ząbki czosnku.
3.
wołowe mięso - udziec 600 gramów
Dodajemy na większe kawałki pokrojone wołowe mięso i kilka razy mieszamy aż mięso naciągnie.
4.
woda 1 litr • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • liść laurowy 2 sztuki
Zalewamy wodą i zostawiamy na małym ogniu 60-90 minut.
5.
sos rybny 1 łyżka • nać pietruszki • papryka czerwona kapia świeża 2 sztuki
Dodajemy łyżkę rybnego sosu, garść natki pietruszki i pokrojoną papryczkę. Gotujemy około 15 minut, aż mięso zmięknie i wyparuje tyle wody aby sos zrobił się średnio gęsty.
Smacznego!