Wołowe polędwiczki na puree z batatów
Przepis na przygotowanie delikatnych wołowych polędwiczek na redukcji z czerwonego wina. Tak smacznie przygotowane mięso podawane jest z puree ze słodkich ziemniaków i warzyw korzeniowych ze śmietaną oraz ziołami.
przepis,fotoprzepis,łopatka wołowa,słodkie ziemniaki,czerwone wytrawne wino,śmietana do ubijania (30-33%),Wołowina,Bezglutenowe
Wołowina
Składniki
Składniki
cebula | 140 | gramów | |
czerwone wytrawne wino | 250 | mililitrów | |
czosnek | 1 | ząbek | |
marchew | 250 | gramów | |
olej rzepakowy | 4 | łyżki | |
pietruszka | 150 | gramów | |
przecier pomidorowy | 400 | mililitrów | |
rozmaryn | ½ | łyżeczki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
słodkie ziemniaki | 600 | gramów | |
tymianek | ½ | łyżeczki | |
łopatka wołowa | 1 | kilogram | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
łopatka wołowa 1 kilogram
Mięso kroimy na 1 centymetrowe grubości kotlety. Kroimy prostopadle do włókien.
2.
Pojedyncze kotlety lekko wyklepujemy.
3.
olej rzepakowy 2 łyżki • czerwone wytrawne wino 250 mililitrów
Kotlety smażymy z obydwóch stron na odrobienie oleju na rozgrzanej patelni. Podlewamy winem, które zostawiamy by odparowało.
5.
olej rzepakowy 2 łyżki
Kółeczka ziemniaków układamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
6.
W międzyczasie odparowało nam większość wina z patelni.
7.
cebula 140 gramów • marchew 250 gramów • pietruszka 150 gramów • czosnek 1 ząbek • sól ½ łyżeczki
Warzywa kroimy na cieńsze kółeczka i rozkładamy na mięsie na patelni. Razem dusimy pod pokrywką 10 minut.
8.
Kotlety z patelni układamy w jednej warstwie na przygotowane ziemniaki a na wierzchu wytwarzamy warstwę z warzyw.
9.
przecier pomidorowy 400 mililitrów • rozmaryn ½ łyżeczki • tymianek ½ łyżeczki
Dusimy przykryte 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Wyciągamy, odkrywamy i dodajemy przecier pomidorowy oraz zioła, które delikatnie dodajemy do górnej warzywnej warstwy.
10.
Pieczemy przykryte 20 minut w temperaturze 180 °C.
11.
Po upieczeniu wyciągamy mięso.
12.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów
Warzywa, łącznie z ziemniakami i wypiekiem przelewamy do garnka i wlewamy śmietanę.
13.
Blenderem miksujemy na delikatne puree. Według smaku doprawiamy.
Smacznego!