Wołowe kostki w śmietanowym sosie z marchewką
Mięciutkie wołowe mięso w delikatnym sosie, podawane z parzonym knedlem. Tego musicie wypróbować!
przepis,fotoprzepis,marchew,mięso wołowe,śmietana (10-12% tłuszczu),Wołowina,Mięso
Wołowina
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
liść laurowy | 3 | sztuki | |
marchew | 200 | gramów | |
mięso wołowe | 600 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
ocet | 1 | łyżka | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 300 | mililitrów | |
woda | 1 | łyżka | |
śmietana (10-12% tłuszczu) | 300 | mililitrów |
Przepis
1.
cebula 200 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
3.
liść laurowy 3 sztuki • woda 1 łyżka
...dodajemy do cebuli razem z liściem laurowym. Mieszamy i na średnim ogniu chwilkę dusimy. Możemy podlać łyżką wody.
6.
woda 300 mililitrów • ocet 1 łyżka
Wlewamy wodę, ocet i często mieszając gotujemy pod pokrywką do miękkości mięsa (około ponad godzinę).
7.
śmietana (10-12% tłuszczu) 300 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
Śmietanę mieszamy z mąką...
8.
...i wlewamy do mięsa. Krótko gotujemy, według smaku dosalamy i możemy podawać.
Smacznego!