Wołowe curry
Wołowy gulasz na azjatycki sposób. Doskonały pomysł na chatę, jeśli was już nudzi klasyczny kociołkowy gulasz. Curry pochodzi z Indii, ale już go bardzo polubili w Japonii, Tajlandii ale i w zachodnim świecie.
przepis,fotoprzepis,mięso wołowe - antrykot,Wołowina,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Wołowina
Kuchnia indyjska
Składniki
Składniki
biały jogurt | 2 | łyżki | |
cebula | 150 | gramów | |
cukier trzcinowy | 1 | łyżka | |
czosnek | 2 | ząbki | |
korzeń imbiru | 15 | gramów | |
mięso wołowe - antrykot | 300 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
ocet | 1 | łyżka | |
olej kokosowy | 3 | łyżki | |
papryka czerwona | 100 | gramów | |
pomidory w puszce | 400 | gramów | |
przyprawa Garam masala | 2 | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | 2 | łyżeczki | |
przyprawa mielona kolendra | 4 | łyżeczki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | 4 | łyżeczki | |
woda | 1 | litr | |
ziemniaki | 100 | gramów |
Przepis
4.
... i dodajemy do mięsa. Podlewamy po troszkę wodą według potrzeby.
5.
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera 4 łyżeczki • przyprawa mielona kolendra 4 łyżeczki • przyprawa kurkuma 2 łyżeczki • przyprawa Garam masala 2 łyżeczki
Mięso posypujemy przyprawami i dobrze mieszamy.
10.
Dusimy pod pokrywką co najmniej godzinę.
12.
Dusimy kolejnych 30 minut.
14.
... i dodajemy do garnka.
15.
biały jogurt 2 łyżki • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • cukier trzcinowy 1 łyżka • ocet 1 łyżka
Dodajemy trochę jogurtu i mleka. Doprawiamy solą, cukrem i octem.
16.
Według twardości mięsa możemy ewentualnie jeszcze pogotować.
Smacznego!