Wołowa zapiekana kapusta
Ulubiona przekładana kapusta z mielonym wołowym mięsem z ryżem, wołową kiełbasą, zalana śmietaną. Jest to wspaniały smakołyk!
przepis,fotoprzepis,wołowe mięso - udziec,kiełbasa wołowa,ryż okrągłoziarnisty,kiszona kapusta,Wołowina,Bezglutenowe
Wołowina
Składniki
Składniki
cebula | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
kiełbasa wołowa | 350 | gramów | |
kiszona kapusta | 2 | kilogramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 | mililitrów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mleko tłuste 3,5% | 100 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
ryż okrągłoziarnisty | 350 | gramów | |
smalec | 2 | łyżki | |
sól | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | - | ||
wołowe mięso - udziec | 1200 | gramów |
Przepis
2.
...i mielimy.
3.
cebula 300 gramów • olej słonecznikowy 4 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
5.
...i chwilkę smażymy ją na cebuli.
6.
ryż okrągłoziarnisty 350 gramów • woda • sól
Ryż przepłukujemy, wkładamy do garnka, dodajemy sól, wlewamy wodę...
7.
...i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do ostudzenia.
8.
Ryż mieszamy z mięsem.
10.
smalec 2 łyżki
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i rozkładamy w nim połowę kapusty i połowę kiełbasy z cebulą.
12.
Rozkładamy drugą połowę kiełbasy z cebulą...
13.
...i przykrywamy kapustą.
14.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • sól ½ łyżeczki
Śmietanę mieszamy z mlekiem, przyprawami i solą.
15.
Mieszanką zalewamy kapustę.
16.
Przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180°C 50 minut. Potem odkrywamy i 15 -20 minut zapiekamy.
Smacznego!