Wiosenna zupa z knedlikami z kaszy manny
Szybki przepis na przygotowanie zdrowej warzywnej zupy z delikatnymi knedlikami z wymieszanej białkowej piany.
przepis,fotoprzepis,mrożone warzywa (wiosenna mieszanka do zup),kasza manna,Zupy jarzynowe
Zupy jarzynowe
Kategorie
Zupy jarzynowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
czarny pieprz mielony | - | ||
czarny pieprz mielony | 1 | szczypta | |
kasza manna | 6 | łyżek | |
kminek mielony | 1 | szczypta | |
kostka drobiowa | 1 | sztuka | |
masło | 20 | gramów | |
mrożone warzywa (wiosenna mieszanka do zup) | 450 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
przyprawa warzywna | 1.5 | łyżeczki | |
sól | 1 | szczypta | |
sól | - | ||
woda | 1.4 | litra | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
mrożone warzywa (wiosenna mieszanka do zup) 450 gramów • olej słonecznikowy • sól 1 szczypta • czarny pieprz mielony • kminek mielony 1 szczypta • kostka drobiowa 1 sztuka • woda 1.4 litra
Warzywa smażymy na rozgrzanym oleju, solimy, pieprzymy, zalewamy wodą i dodajemy kostkę bulionu. Gotujemy około 20 minut.
2. Knedliki
żółtko jajka 2 sztuki • sól • masło 20 gramów • czarny pieprz mielony 1 szczypta
Podczas gdy gotują się warzywa, przygotowujemy sobie ciasto na knedliki: żółtka mieszamy z solą i pieprzem, dodajemy roztopione masło.
3.
kasza manna 6 łyżek • białko jajka 2 sztuki
Dodajemy pianę z białek i kaszę manną ( może być więcej i mniej, według gęstości ciasta). Odstawiamy na około 10 minut ( ciasto po odstaniu zgęstnieje).
4.
przyprawa warzywna 1.5 łyżeczki
Chwilę przed dogotowaniem zupę doprawiamy wegetą i dodajemy do niej knedliki. Gotujemy jeszcze około trzy minuty. Ozdabiamy natką pietruszki.
Smacznego!