PRZEPISY

Wieprzowy język w śmietanowym sosie

Wieprzowy język w śmietanowym sosie

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Podajemy z knedlem. Gotowany język ma doskonały smak, dobrze smakuje i bez sosu, z chlebem, musztardą albo chrzanem.

przepis,fotoprzepis,wieprzowy język,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Wieprzowina

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

Kategorie

Wieprzowina  

Składniki

Składniki

czarny pieprz mielony

½

9

łyżeczki

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

200

320

mililitrów

kcal

liść laurowy

3

??

sztuki

kcal

mielona czerwona papryka

1

16

łyżeczka

kcal

mleko półtłuste 1,5%

3

145

decylitry

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

1

53

łyżka

kcal

sól

1.5

0

łyżeczki

kcal

wieprzowy język

800

1320

gramów

kcal

woda

1.5

0

litra

kcal

woda

3

0

decylitry

kcal

 

Przepis

1. Gotowanie języków

wieprzowy język 800 gramów  sól 1 łyżeczka  woda 1.5 litra

Wieprzowe języki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 1 godzinę. Gotujemy pod przykryciem, szybciej się gotują w szybkowarze, wtedy wystarczy je gotować około 30 minut. Po ugotowaniu języki wyciągamy z wody, odstawiamy na chwilę do wystygnięcia, abyśmy mogli je chwycić i ściągnąć z nich wierzchnią grubą skórę. W niektórych miejscach da się lekko ściągnąć, a w niektórych trzeba lekko naciąć. Dobrze jest usunąć miękkie i galaretowate części, które czasami znajdują się na jego dolnej stronie.

Wieprzowe języki myjemy i gotujemy w osolonej...

2. Gotowanie śmietanowo - kwaśnego sosu

woda 3 decylitry  liść laurowy 3 sztuki  sól ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Do odmierzonej ilości wywaru dodajemy liść laurowy, sól i przyprawy i gotujemy 2-3 minuty.

Do odmierzonej ilości wywaru dodajemy liść...

3. 

mleko półtłuste 1,5% 3 decylitry  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

W mleku mieszamy śmietanę i płaską stołową łyżkę mąki. Dodajemy do wywaru z przyprawami i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Do smaku możemy jeszcze dosolić, ewentualnie jak się nam będzie zdawać zbyt kwaśny dodajemy łyżeczkę cukru.

W mleku mieszamy śmietanę i płaską stołową...

4. 

Języki kroimy na plastry i wkładamy je do gorącego sosu, mieszamy.

Języki kroimy na plastry i wkładamy je do...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się