Wieprzowo-wołowa rolada z jajkiem
Duża, mieszana faszerowana rolada mięsna.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,jajka kurze,łopatka wieprzowa,łopatka wołowa,Wieprzowina,Wołowina
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 4 | sztuki | |
bułka tarta | - | ||
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek | 4 | ząbki | |
jajka kurze | 10 | sztuk | |
smalec | - | ||
sól | 1.5 | łyżeczki | |
łopatka wieprzowa | 800 | gramów | |
łopatka wołowa | 800 | gramów |
Przepis
1.
jajka kurze 6 sztuk
Jajka myjemy i gotujemy na twardo (10 minut). Gorącą wodę zlewamy i jajka zalewamy zimną wodą. Po wystudzeniu je obieramy.
2.
łopatka wieprzowa 800 gramów • łopatka wołowa 800 gramów • biała podłużna bułka 4 sztuki
Mięso i bułki mielimy.
3.
cebula 150 gramów • czosnek 4 ząbki • jajka kurze 4 sztuki • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
Cebulę obieramy, na drobno kroimy. Dodajemy razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem do mięsa. Solimy, pieprzymy i do masy dodajemy 4 jajka.
4.
Dłonią dobrze mieszamy.
5.
Na deseczkę wysypujemy odpowiednią ilość bułki tartej. Mięsną masę rozkładamy na deseczce na kształt prostokąta 40x25 cm. Na środku układamy jajka i zawijamy.
6.
Roladę przetaczamy na brzeg deseczki...
7.
...i zsuwamy do głębokiego naczynia żaroodpornego wysmarowanego smalcem, albo polanego olejem.
8.
Przykrywamy i pieczemy w 200°C przez 45 minut. Potem odkrywamy i 30 minut w temperaturze 180°C dopiekamy.
Smacznego!