Wieprzowe rolki (hiszpański ptaszek) w parowarze
Ulubione hiszpańskie ptaszki z wieprzowego mięsa przygotowane w parowarze.
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,jajka kurze,parówki drobiowe,Wieprzowina,Przepisy do parowaru
Wieprzowina
Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 1000 | gramów | |
czarny pieprz mielony | - | ||
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
musztarda stołowa | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżki | |
ogórek konserwowy | 117 | gramów | |
parówki drobiowe | 100 | gramów | |
pieczarki | 150 | gramów | |
ryż | 350 | gramów | |
sól | 0 | ||
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
Udo wieprzowe 1000 gramów • jajka kurze 3 sztuki • parówki drobiowe 100 gramów • czarny pieprz mielony • sól • musztarda stołowa • ogórek konserwowy 117 gramów
Wieprzowe mięso myjemy, kroimy na plasterki i wyklepujemy. Każdy plasterek solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i kładziemy na niego kawałek ogórka, część ugotowanego jajka i parówkę. Mięso zawijamy i łączymy wykałaczką, ewentualnie związujemy nitką.
2.
mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • sól
Posypujemy mieloną czerwoną papryką, solą i wkładamy do pierwszego (dolnego) pojemnika parowaru. Nastawiamy czas parzenia na 60 minut.
3.
ryż 350 gramów • pieczarki 150 gramów
Po 20 minutach parzenia mięsa dokładamy drugi pojemnik, do którego mamy włożoną miskę do gotowania ryżu z ryżem. Ryż kilka razy na sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą, odstawiamy do odcieczenia, wkładamy do pojemnika na gotowanie ryżu, solimy, zalewamy wodą około 1,5 cm nad wierzch ryżu. Wszystko razem dalej parzymy. 10 minut przed końcem parzenia dodajemy trzeci pojemnik z umytymi i pokrojonymi pieczarkami.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki • woda 50 mililitrów
Sparzone pieczarki wkładamy do garnka i zalewamy wywarem, który wytworzył nam się podczas parzenia w pojemniku parowaru. Garnek stawiamy na kuchence, zawartość doprowadzamy do wrzenia i dolewamy do niego mąkę wymieszaną z około 0,5 ml wody. Gotujemy sos, który doprawiamy wegetą.
5.
Z hiszpańskich ptaszków usuwamy wykałaczki, albo nici i podajemy z ryżem, polane sosem.
Smacznego!