Wieprzowe kotlety ze śliwkowym dżemem
Przepis na przygotowanie wieprzowych kotletów w garnku na parę z sałatką jako dodatek.
przepis,fotoprzepis,schab wieprzowy,dżem śliwkowy,Wieprzowina,Przepisy do parowaru,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | - | ||
czosnek | 1 | ząbek | |
dżem śliwkowy | 2 | łyżki | |
ocet jabłkowy | - | ||
olej z pestek dyni | 1 | łyżka | |
papryczka chili świeża | 1 | sztuka | |
sałata lodowa | 1 | sztuka | |
schab wieprzowy | 600 | gramów | |
sos sojowy | 1 | łyżka | |
sól | - | ||
ziele angielskie | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
schab wieprzowy 600 gramów • dżem śliwkowy 2 łyżki • sos sojowy 1 łyżka • sól • ziele angielskie ½ łyżeczki
Kotlety delikatnie solimy i z obydwóch stron smarujemy śliwkowym dżemem wymieszanym z sojowym sosem i zielem angielskim.
2.
Kotlety kładziemy do dolnego pojemnika parowaru, parzymy 30 minut. Podczas parzenia kotletów przygotowujemy sobie dodatek.
3.
sałata lodowa 1 sztuka • papryczka chili świeża 1 sztuka • czosnek 1 ząbek • olej z pestek dyni 1 łyżka • czarny pieprz mielony • ocet jabłkowy
Sałatę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy na kółeczka pokrojoną papryczkę chili i na drobno nasiekany czosnek. W ten sposób przygotowaną sałatkę doprawiamy czarnym pieprzem, skrapiamy olejem z pestek dyni i polewamy jabłkowym octem.
Smacznego!