Wieprzowe kotlety z chlebowym sosie
Do nietradycyjnego, bardzo smacznego, chlebowego sosu z wieprzowym mięsem podajemy ziemniaczane puree.
przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,chleb,Wieprzowina,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
chleb | 200 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
smalec | 80 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 1000 | mililitrów | |
łopatka wieprzowa | 600 | gramów |
Przepis
1.
łopatka wieprzowa 600 gramów • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750
Wieprzowe mięso myjemy, kroimy na kotlety, rozklepujemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące.
4.
Na smalcu szybko smażymy przygotowane kotlety z obydwóch stron i z patelni je wyciągamy.
5.
Do wypieku na patelni wkładamy przygotowany chleb i na złoty kolor go smażymy.
6.
Na usmażony chleb kładziemy kotlety.
7.
woda 800 mililitrów
Zawartość patelni podlewamy wodą (wody trzeba wlać dużo - chleb ją podczas gotowania wchłania). Gotujemy pod pokrywką 30-40 minut, do miękkości mięsa.
8.
Ugotowane mięso z patelni wyciągamy.
9.
woda 200 mililitrów • kminek mielony ½ łyżeczki
Kawałki chleba jak najdrobniej rozgniatamy. Według potrzeby wlewamy jeszcze wody. Wsypujemy kminek i sos zagotowujemy.
10.
Sos według smaku dosalamy i dodajemy do niej nasiekaną natkę pietruszki.
11.
Mięso wkładamy do sosu i możemy podawać.
Smacznego!