Wieprzowa zupa
Prosta gulaszowa zupa z wieprzowego mięsa i ziemniaków.
przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,ziemniaki,Zupy mięsne,Kuchnia węgierska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Kuchnia węgierska
Składniki
Składniki
cebula | 3 | sztuki | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | - | ||
mielona czerwona papryka | 3 | łyżeczki | |
papryka | 2 | sztuki | |
pasta paprykowa - ostra | - | ||
przyprawa do gulaszu | 2 | łyżeczki | |
przyprawa warzywna | - | ||
smalec | 30 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 50 | mililitrów | |
woda | 2 | litry | |
ziemniaki | ½ | kilograma | |
łopatka wieprzowa | 1 | kilogram |
Przepis
1.
cebula 3 sztuki • papryka 2 sztuki • smalec 30 gramów • woda 50 mililitrów
Średniej wielkości cebule obieramy i na drobno kroimy. Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy w paseczki. W garnku roztapiamy smalec i dusimy na nim cebulę i paprykę przez 15 minut. Według potrzeby podlewamy odrobiną wody.
2.
łopatka wieprzowa 1 kilogram • sól 2 łyżeczki • przyprawa do gulaszu 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 3 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • woda 2 litry
Wieprzowe mięso myjemy, kroimy na kostki i dodajemy do garnka do cebuli i papryki. Gdy mięso naciągnie, dodajemy sól i przyprawy. Mieszamy i dolewamy wodę. Gotujemy 45 minut, często mieszamy.
3.
ziemniaki ½ kilograma • przyprawa warzywna • czosnek • pasta paprykowa - ostra
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kostki. Dodajemy je do prawie ugotowanego mięsa i zupę dogotowujemy - do miękkości wszystkich składników (około 20 minut). Na koniec zupę doprawiamy przyprawą warzywną, obranym przeciśniętym przez praskę czosnkiem i według smaku pikantną paprykową pastą.
Smacznego!