Wielkanocny warkocz
Delikatne ciasto drożdżowe pełne smacznych nadzień.
przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,mąka luksusowa pszenna T550,krem czekoladowo-orzechowy,orzechy włoskie,Ciasta,Wielkanoc,Sezonowe przepisy
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | 3 | łyżki | |
cukier puder | 70 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
krem czekoladowo-orzechowy | 250 | gramów | |
mak mielony | 150 | gramów | |
masło | 150 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 2 | decylitry | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
orzechy włoskie | 100 | gramów | |
sól | - | ||
woda | 2 | łyżki | |
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
świeże drożdże 42 gramów • mleko półtłuste 1,5% 2 decylitry • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • cukier puder 70 gramów • sól • jajka kurze 1 sztuka • masło 150 gramów
Mleko troszkę podgrzewamy, wlewamy do rozkruszonych drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu. Do głębszego pojemnika wsypujemy obydwie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka i roztopione masło. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Przygotowanie nadzień
krem czekoladowo-orzechowy 250 gramów • mak mielony 150 gramów • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • cukier kryształ 100 gramów • orzechy włoskie 100 gramów
Czekoladowo-orzechowy krem: gotowy produkt. Makowe nadzienie: mak mielimy (najlepiej w młynku do kawy). Mleko doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do maku, mieszamy. Dodajemy cukier i ponownie dobrze mieszamy. Orzechy: nożem na desce je siekamy.
3. Nadziewanie ciasta
Ciasto rozwałkowujemy na dobrze posypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Ciasto jest delikatne i kruche, dlatego wyrabiamy go ostrożnie żeby się nie targało. Wzdłuż je przekrawamy na połowę.
4.
Na jedną połówkę smarujemy makowe nadzienie. Na drugą połowę czekoladowo-orzechowy krem który posypujemy orzechami.
5.
Brzegi każdego ciasta osobno łączymy tak, aby się nam wytworzyły dwa pojedyncze prostokąty.
6.
Ostrożnym przekładaniem nadzianych ciast formujemy prosty warkocz.
7. Pieczenie
woda 2 łyżki • cukier puder 3 łyżki
Warkocz przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po wierzchu go delikatnie w niektórych miejscach nacinamy. W wodzie rozpuszczamy cukier i smarujemy nim ciasto przed pieczeniem.
8.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto przechowujemy w zamykanym pojemniku, żeby nie wyschło.
Smacznego!