Wielkanocny makowy bochenek
Czeskie ciasto "Mazaniec" wypełnione makowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasta,Wielkanoc
Ciasta
Składniki
Składniki
bułka tarta | 1 | łyżka | |
cukier kryształ | 60 | gramów | |
cukier kryształ | - | ||
cukier puder | 80 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mak | - | ||
mak mielony | 150 | gramów | |
miękki twaróg 20% tłuszczu | 200 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 350 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 | ||
skórka z cytryny | 1 | łyżka | |
sól | - | ||
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1. Makowe nadzienie
mak mielony 150 gramów • cukier kryształ 60 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • bułka tarta 1 łyżka • mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów
Mielony mak, cukier, cynamon oraz bułkę tartą zalewamy gorącym mlekiem. Masę mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.
2.
mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów • świeże drożdże 20 gramów • cukier kryształ • mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • cukier puder 80 gramów • jajka kurze 2 sztuki • miękki twaróg 20% tłuszczu 200 gramów • mleko tłuste 3,5% 150 mililitrów • sól • skórka z cytryny 1 łyżka
W garnuszku z odrobiną ciepłego mleka mieszamy drożdże oraz 1/2 łyżki stołowej cukru, robimy rozczyn. Do miski sypiemy mąkę, cukier, dodajemy jajka, twaróg, mleko, szczyptę soli, rozczyn i skórkę z cytryny.
3.
Mieszamy ciasto, posypujemy go mąką, formujemy na kształt bochenka i zostawiamy do wyrośnięcia.
4.
Wyrośnięty bochenek rękoma rozciągamy łagodnie na boki na stolnicy posypanej mąką, w ten sposób powstanie okrąg o średnicy około 30 - 35 cm. Do środka okręgu wkładamy nadzienie i rozsmarowujemy je tak, aby zostało czyste ciasto po brzegach (około 5 cm).
5.
Czyste brzegi łączymy...
6.
...i formujemy bochenek.
7.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby łączona część była na spodzie.
8.
jajka kurze 1 sztuka • mak
Cały bochenek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy mąką a w środku lekko nacinamy kształt krzyża. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 170°C przez 50 minut.
9.
Po pierwszych 30 minutach pieczenia możemy według potrzeby ciasto przykryć folią aluminiową (jeśli szybko ciemnieje) i tak przykryte dopiekać.
10.
Upieczone posypujemy cukrem, zostawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy i podajemy. Jest wyjątkowo smaczny gdy posmarujemy go wiśniowym dżemem.
Smacznego!