Wielkanocne precelki
Przepis na słone wielkanocne precelki.
przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,Słone przekąski,Wielkanoc
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kminek | - | ||
mak | - | ||
margaryna | 180 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 450 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 750 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
ziarna sezamu | - | ||
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mleko półtłuste 1,5% 450 mililitrów • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 750 gramów • sól 1 łyżeczka • jajka kurze 1 sztuka • margaryna 180 gramów
Mleko lekko podgrzewamy, dolewamy do drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę z wcześniej odważonej części mąki. Odstawiamy, by zrobił się rozczyn. Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, sól, roztopione masło i przygotowany rozczyn. Ciasto wyrabiamy na gładko.
2.
Ciasto w naczyniu zamykamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około pół godziny, aby wyrosło.
3.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Formujemy z niego walce, które przekrawamy na kilka części.
4.
Każdą z części rozciągamy turlając lub tylko delikatnie rozciągamy je na długość około 30 cm.
5.
Następnie formujemy z nich precelki, które zostawiamy jeszcze przez jakiś czas na stolnicy, aby wyrosły.
6.
jajka kurze 1 sztuka • sól • kminek • mak • ziarna sezamu
Precelki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy precelek smarujemy ubitym jajkiem i posypujemy solą. Według smaku precelki można posypać kminkiem, makiem, ziarenkami sezamu itp. Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku, na średnim stopniu, przez 25 minut.
7.
Ostygnięte precelki przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Smacznego!